Tv-seriekrönika Mysigaste deckarserien "Grantchester" är sedan en tid tillbaka med ny säsong i SVT (för dig som inte har följt detta brittiska guldkorn finns alla säsonger just nu tillgängliga i SVT Play).

Den utspelar sig i den lilla sömninga orten "Grantchester", belägen nära universitetet i Oxford under 1950-talet.

I samhället arbetar kriminlkommissarie Geordie Keating, han är godhjärtad och skicklig, men även kolerisk och ganska konservativ (Robson Green).

Artikelbild

| Tom Britteny och Robson Green i tv-serien "Grantchester".

Han blir vän med traktens kyrkoherde, Sidney Chambers, seriens svårmodiga, tvivlande, olyckligt kära och grymt älskvärda huvudkaraktär. De kompletterar varandra och tillsammans löser de kluriga mordfall.

"Grantchester" är inne på säsong 4, och ett par avsnitt in i den händer det oundvikliga (Spoilervarning!).

Kyrkoherden Sidney lämnar sitt jobb i Grantchester och därmed även serien. Han spelas av James Norton, som när serien först började visas 2014, "bara" var en snygg och bra skådis. Sedan dess har han synts i allt större sammanhang, och det har till och med spekulerats i att han skulle bli nästa James Bond. Nu har han gått vidare i karriären, och "Granchester" har fått en ny präst, den unge och lite James Dean-rebelliske Will Davenport.

Will spelas fint av Tom Britteny och arrangemanget fungerar faktiskt rätt okej. Mycket tack vare att alla andra roliga karaktärer, som huskorset Mrs C, tidigare Mrs M, (Tessa Peake Jones) och komministern Leonard (Al Weaver) fortfarande finns med. Men framför allt gillar jag serien för dess oväntade vändningar och för att alla karaktärer tillåts vara mångfacetterade och visa upp goda och dåliga sidor samtidigt.