• Foto:
  • Catarina Nitz. Foto:
  • Foto:
1/

När man väljer serie efter skådis finns ett bombsäkert kort

Tv-seriekrönika

Vi har sett henne i massor av serier på senare år, som desperat brottsoffer i "Scott & Bailey", Stellan Skarsgårds saknade och älskade poliskollega i "River" och som glamourös familjerättsadvokat i "The Split". Nu är den brittiska skådespelaren Nicola Walker aktuell med tredje säsongen av kriminalserien "Saknad aldrig glömd" som visas i SVT och på SVT Play.

Bortsett från att Nicola Walker är en alldeles lysande aktör, som med små skiftningar i sitt ansiktsuttryck kan berätta mer än vad författaren Camilla Läckberg gör på 100 sidor, tycks hon också ha näsa för bra projekt att medverka i.

Alltså - just nu är vi mitt uppe i den efterlängtade och väldigt sevärda tredje säsongen av antologiserien "True Detective" (HBO Nordic). Där briljerar Oscarsvinnaren Mahershala Ali som delstatspolisen Wayne Hays i tre olika åldrar. En hängiven man som tyngs av skuldkänslor och frustration över ett olöst fall med en mördad pojke och en försvunnen flicka. Det är högoktanig tv som vibrerar varenda sekund Alis ansikte är i närbild eller hans kroppsspråk överglänser de skickligt lagda maskerna i gestaltningen av hans olika åldrar. På måndag 25 februari släpps sista avsnittet.

Ändå är jag mer sugen på att se nästa episod av "Saknad aldrig glömd" som pytsas ut på lördag.

Nicola Walker spelar den empatiska och drivna kriminalkommissarien Cassie Stuart som leder utredningar av så kallade kalla fall. Sedan kvarlevorna av en ung flicka hittats under ett grävarbete i mittremsan på en motorväg, arbetar hennes team med ett fall med en tjej som försvann under nyårsnatten vid millennieskiftet. Tempot är långsamt och de mesta är grått och lite vardagligt solkigt - ungefär som i verkliga livet - och det är sjukt spännande.

"Saknad aldrig glömd" är sjukt spännande

Catarina Nitz gillar alla serier med skådespelaren Nicola Walker.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKultur/NöjeTv
Relaterat