Vi skulle gå på konserter, fotbollsmatcher, resa och bara njuta av livet i största allmänhet. 

Men det var innan du kom. Som en riktigt fet party pooper dök du upp, helt oinbjuden och jag kan inte låta bli att tänka på det som Dogge rappar i den där gamla Latin Kings-låten, om att vissa ”vill alltid sätta käppar i hjulet. Sabba solen som skiner så det blir mulet.” Ja, jag talar så klart till dig, COVID-19! Eller ska jag kanske kalla dig Corona? 

Först och främst: Du är en vidrig smitta som tar livet av folk, och det är inget man skämtar bort i första taget, men så är det allt det där andra också.

Artikelbild

| 2020 är året efter det att "Bladerunner" utspelar sig. Men i stället för att åka i flygande bilar och skapa cyborgs, bunkrar folk toalettpapper när krisen kommer, skriver krönikör Niklas Linder.

Jag vet att det inte är ditt fel egentligen, men du har verkligen en förmåga att locka fram dåliga sidor hos folk. Ta bara det där med toapapper! Vem hade kunnat tro att 2020, ett år efter att Blade Runner utspelas, skulle folk länsa butikernas hyllor på toapapper för att överleva en pandemi. Vi trodde ju att det skulle finnas flygande bilar och cyborgs, men folk verkar fortfarande vara mest upptagna av planera för sina  toalettbesök under en eventuell karantän. Kanske har det ett samband med att även hyllan för vita bönor i tomatsås är helt utplockad?

En annan inverkan som du tycks ha är att plötsligt har en stor del av befolkningen, även de utan en enda högskolepoäng i epidemiologi, fått för sig att de är något slags smittskyddsexperter och har en klar uppfattning om hur vi borde agera för att förhindra att du sprids. 

Vissa tycker till exempel att vi borde dra lärdom av Kina. Diktaturen som förvisso kan bygga sjukhus jättesnabbt men som inte bara tillät djurmarknader som dem där du och dina jobbiga syskon tros ha börjat infektera människor, utan också gjorde sitt bästa för att in i det sista mörka din existens. 

Men trots dina alla fel och trots att vi som inte tillhör någon riskgrupp ändå riskerar att dö tråkdöden på grund av alla restriktioner och evenemang som ställs in längs din väg, tror jag faktiskt att även en sån som du kan föra nåt gott med sig. 

Moder Jord tackar säkert för alla inställda flygresor och i dina spår ser jag också hur människor visar solidaritet och samarbetsvilja. Kanske är det rentav så att när kalabaliken lagt sig och du dragit vidare står vi andra kvar här lite starkare, lite ödmjukare och lite klokare. 

Så hörru Corona! Tack för att du kom, men det är nog bäst om du drar snarast möjligt. Vi har annat att tänka på! Gå nu, och stäng dörren efter dig!