Nu kan den långa mörka vintern komma

Tv-seriekrönika
annons

Sista avsnittet i sjunde säsongen av "Game of Thrones" avslutades i stor stil. Ett dunkel har lagt sig över serien, musiken har blivit alltmer ödesmättad, och nu faller enstaka snöflingor faller även över Kings Landing. Det är inte längre fråga om att vintern ska komma. Vintern är här.

Om man ser vintervädret, kölden och de dödas armé som hotar mänskligheten i "Game of Thrones" som en metafor för vår egen världs klimatförändringar, blir den senaste episoden en kuslig kommentar till det som händer just nu i Houston i Texas, eller andra platser som drabbats av katastrofer den globala uppvärmningens spår.

Då blir Jon Snows, Danaerys Stormborns, Tyrion Lannisters och de andra "goda" karaktärernas mission om att lägga de gamla vanliga maktkamperna åt sidan och i stället gå ihop och slåss mot den verkliga fienden - de vita vandrarna och deras zombiearmé, som växer för varje liv de lyckas släcka - något för mänskligheten att lära sig av.

Men mest är förstås "Game of Thrones" storslagen och dramatisk underhållning, och som sådan är serien ensam i sitt slag.

Dessvärre har berättelsen i takt med att den sprungit ifrån George RR Martins romansvit "Sagan om is och eld" som ligger till grund för serien, blivit mer lika alla andra. De överraskande vändningarna och plötsliga dödsfallen bland huvudkaraktärer är färre och inte lika omvälvande nu som i de första säsongerna.

Hur som helst känns det motigt att behöva genomlida två jordiska vintrar innan den sista säsongen visas 2019.

Tv-rutan kommer dock att lysa upp i mörkret. Mest ser jag fram emot säsong 5 av "Vikings" som kommer i november och säsong 2 av "The Crown" som börjar visas i december.

Foto:

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKultur/NöjeTv
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka