Uno Zetterlund, nu 88, mångårig socialdemokratisk kommunpolitiker i Eskilstuna.

Nu kommer boken om Uno Zetterlund

Eskilstuna

När Uno Zetterlund, mångårig kommunpolitiker och folkbildare i Eskilstuna, fick veta att det fanns planer på att skriva en bok om hans liv och politiska gärning reagerade han kort och kärnfullt: "I helvete heller".

Men torsdagen den 20 april presenteras likt förbaskat "En bok om Uno" i ABF-huset i Eskilstuna under närvaro av bland andra före detta statsminister Göran Persson. Författare är paret Anita Neuhaus och Ove Johansson som under två års tid intervjuat Uno Zetterlund och därutöver ett 30-tal andra personer i hans närhet.

— Några yngre partikamrater tyckte vi borde berätta om Uno och hans tid, säger Anita Neuhaus som träffade Uno Zetterlund första gången 1962 när hon flyttade från Skåne till Eskilstuna för att bli SSU-ombudsman.

Men själv ville Uno alltså inte ha någon bok. När Anita Neuhaus berättade det för Göran Persson, delvis uppfostrad till politiker av just Uno Zetterlund, sa Persson: "Det vill han visst det!"

— Och sen var Uno plötsligt med på noterna, säger Anita Neuhaus som kom att samarbeta med Uno Zetterlund under många år, bland annat under den tid han var ordförande i Eskilstunas socialnämnd och i stiftelsen Vallmotorp.

Utgångspunkten har varit att skriva en så naken och ärlig skildring som möjligt.

— Någon hyllningsbok har det aldrig varit frågan om. Sedan är det en annan sak att de flesta vi intervjuat bara haft goda saker att säga om Uno.

Men en sorts hyllning till kommunpolitikern som sådan har det ändå blivit, säger Anita Neuhaus.

— Ja, till alla som likt Uno, och nu Jimmy Jansson, sliter för att göra vardagen så bra som möjligt för oss vanliga människor.

Info

Göran Persson reflekterar över epoken Uno, författarna berättar om arbetet med boken och Bosse Lundkvist läser dikter och sjunger. Även bokens huvudperson finns på plats under torsdagskvällens boksläpp. Fri entré.

Läs mer om dessa ämnen

Litteratur

Mest delat denna vecka