Förutom att bjuda på en salig blandning av musik kommer Jessica Andersson berätta om sin personliga resa i showen "På dejt med Jessica Andersson". Manuset, med vilket hon hoppas kunna beröra publiken, har hon skrivit själv i samarbete med regissören Hans Marklund. Foto:

Nu turnerar Jessica i eget namn – landar snart i Eskilstuna

Show

Artisten Jessica Andersson har stått i rampljuset sedan 2002 men aldrig gjort en turné i eget namn.

Nu tar hon igen det med besked och ger sig ut på vägarna med en musikalisk show om sitt liv. I februari kommer "På dejt med Jessica Andersson" till Eskilstuna.

Det låter nästan inte klokt att Jessica Andersson, en av Sveriges absoluta melodifestivalstjärnor, prisbelönt musikalartist, Ulla Billquist-stipendiat, Diggiloo-veteran, Let´s Dance-vinnare och programledare för TV3-såpan "Ung mamma söker" aldrig gjort en turné.

– Nej, alltså jag har ju turnerat väldigt mycket, men oftast då i ensembleform, med Diggiloo eller någon sammansatt grupp med kompisar och kolleger. Det här är första gången jag gör något på egen hand under eget namn. Det är jättespännande och lite pirrigt också, säger Jessica Andersson.

Nu tycker hon att hon har hunnit samla på sig så mycket material och erfarenheter att tiden är mogen. "På dejt med Jessica Andersson" har premiär den 1 februari, och kommer att spelas på 36 olika platser runt om i Sverige fram till i mitten av april.

Föreställningen är inte en renodlad konsert, och inte heller en traditionell krogshow.

– Det är en turné, och ett personligt porträtt av mig i showform, säger Jessica Andersson.

Musiken spelar såklart en viktig roll i föreställningen. Med sig har Jessica Andersson en band på fyra personer under ledning av kapellmästare Lisa Ljungberg.

– Det blir en blandning av allt möjligt. Det är ju svårt att bortse från sju Melodifestivaler, så de låtarna är ju självskrivna. Men sedan kommer det också att bli en del personliga favoritlåtar och lite anekdoter kring dem. Sedan så blir det ett sjok i föreställningen som kanske blir lite mer sårbart, där jag gärna vill referera till den självbiografiska bok som jag skrev 2009. Mitt liv är ju inte bara glatt och ballonger, paljetter och glamour. Det är ju också ett liv som pågår med förluster och sorger, för mig känns det viktigt att få visa den sidan också för min publik.

När Jessica Andersson fick sitt genombrott hade hon hunnit bli vuxen, men när det väl hände gick allt jättefort, med vinst i Melodifestivalen och en femteplats i Eurovision Song Contest. Sedan följde år av hårt arbete för att hålla sig kvar i rampljuset och mogna till den folkkära artist hon är i dag. Det har krävt uppoffringar av hennes själv och stöd från vänner och anhöriga, säger hon.

Även detta kommer hon att beröra i sin föreställning.

– Det kommer att bli en tidsresa genom mitt liv, inte bara från de här 16 åren som jag har varit aktiv utan även längre tillbaka i tiden. Det blir personliga anekdoter och låtar från både barndom och tonår.

För manus står Jessica Andersson själv i samarbete med regissören Hans Marklund.

– Det som har varit svårt med den här föreställningen har varit att komprimera ner mitt liv till 90 minuter, för det är så mycket man vill ha med.

Jessica Andersson

Föddes 1973 i Trollhättan.

Fick sitt genombrott i 2002 när hon medverkade i TV3:s "Fame factory".

Har tävlat sju gånger i Melodifestivalen. 2003 vann hon Melodifestivalen med duon Fame, och kom femma i Eurovision Song Contest. I fjol fick hon stor framgång med bidraget "Party Voice".

Vann TV4:s "Let's dance" 2011

Har medverkat i Diggiloo-turnén 13 gånger. Kommande sommar är hon med igen.

2009 gav hon ut den självbiografiska boken "När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var". Samma år gav hon ut sitt debutalbum "Wake up".

Aktuell med sin första egna turné "På dejt med Jessica Andersson" som kommer till Lokomotivet i Eskilstuna den 16 februari.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaLokomotivetMelodifestivalenMusikShow
Relaterat