Scenografin utgörs av en smått klaustrofobisk ruta. Foto:

Ny Norénpjäs med små ord för stora saker

Kultur&Nöje

Lars Noréns nyskrivna “Episod” är just en episod, ett litet utsnitt utan förhistoria där vi bara kan ana hur livet sett ut tidigare för pjäsens sex huvudpersoner.

Själva ramen är en husvisning. Ett av paren ska sälja villan de bott i under många år. Här har något hänt som påverkat dem båda, men exakt vad får vi inte veta. Kvinnan är som förstenad i en djup depression och svarar knappt på tilltal. Mannens inställning till att flytta tycks dubbel. Men beslutet är taget och det finns ingen väg tillbaka. Vart de ska ta vägen när pinalerna är packade och bortkörda är en öppen fråga.

Till visningen kommer ett ungt par som snart ska bli föräldrar och vill komma ut en bit från stan. De är inte helt samkörda, men det är precis det som gör Lars Noréns illustration av mänskliga relationer så roliga mitt i bedrövelsen. Hon himlar med ögonen åt hans töntiga frågor, han verkar mer intresserad av att hålla låda om sitt jobb som produktutvecklare än att kolla på kåken.

De andra spekulanterna är ett medelålders par och kanske kan en ny bostad blåsa lite liv i ett äktenskap som går på tomgång. Ett nytt gemensamt projekt kan möjligen göra susen. Här är det hon som driver på, medan han bara åker med och har tankarna på annat håll. Oklart var.

Under hela pjäsen, bara en dryg timme lång, trängs alla sex i den klaustrofobiska ruta som utgör scenografin och som mycket effektivt pekar på att här kommer ingen undan, vi är tvungna att deala med varandra vare sig vi står ut eller inte.

Synnerligen norénskt, alltså, och njutningen ligger i replikerna och dialogen, pjäsförfattarens fenomenala förmåga att berätta om vår existens med precis det korkade vardagsspråk, blandat med harklingar, upprepningar, tankehopp och tystnader, som vi alla använder oss av för att försöka bringa lite ordning i våra inre och yttre kaos.

Små ord för stora saker, liksom.

Också skådespelarna känns som inlyfta från verkligheten utanför, särskilt Elisabeth Wernesjö som den unga kvinnan och Mitja Syrén som tankspridd medelåldring, imponerar.

Så mycket mer än en kort episod är pjäsen som sagt inte. Men den som gillar Norén känner igen både honom och sig själv.

TEATER

"Episod"

av Lars Norén

På scenen: Isak Hjelmskog, Elisabeth Wernesjö, Jonas Sjöqvist, Åsa Persson, Cecilia Lindqvist, Mitja Sirén.

Regi: Sofia Jupither

Produktion: Jupither Josephsson Theatre Company

Scen: Stadsteatern, Stockholm

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/Nöjeteater
Relaterat