Måleri av Peter Kylberg.

Peter Kylbergs experimentfilmer visas i Hälleforsnäs

Hälleforsnäs

Experimentella kortfilmer från 1960-talet och nutida måleri. Nu visas flera olika sidor av Peter Kylbergs konstnärskap på Konstgalleriet Hälleforsnäs.

— Jag har gjort en del konstiga filmer som retade upp en del, säger konstnären själv - sedan många år är bosatt i Flen.

Peter Kylberg inledde sin bana inom måleriet och ställde redan som 18-åring ut på Sturegalleriet i Stockholm. Efter studier på Konstfack bar det av till Svensk filmindustri och Filmstadens tecknarverkstad där han gjorde kortfilm och under en period arbetade tillsammans med Ingmar Bergman. Även Harry Schein kom i hans väg, men särskilt imponerad var han aldrig av någon av dessa filmmän.

— Nej, jag har alltid varit mer lagd åt det experimentella och använde mina tekniska kunskaper för att utveckla jätteknäppa saker, konstaterar han med mer än 50 års perspektiv.

— De blev arga, förstås, men jag gjorde det jag kände att jag måste göra.

En målning i rörelse tonsatt av konstnären resulterade i kortfilmen ”Kadens” som representerade Sverige vid filmfestivalen i Berlin. Flertalet prisbelönta kortfilmer följde, alla med en unik mix av musik, måleri och film.

Filmen "Jag" kallades av media ”det mest avancerade långfilmsprojektet som genomförts i vårt land”, men publiken uteblev och Kylberg gick från hyllat underbarn till bortglömd föredetting över en natt.

Kylberg har kunnat kalla både Paris och Schweiz som hemma, men numera är det Flen som gäller. Med vernissage nu på lördag, den 23 september, visas Peter Kylbergs verk fram till den 19 november.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonstKulturKultur/Nöje
Relaterat

Mest delat denna vecka