• Ungt Pipaluck-gäng.
  • Råttgift.
  • Tina Tarm in action.
  • Alan Ladds.
1/

Pipalucken återuppstår

Torshälla

Nu återuppstår Pipaluckbolaget med tillhörande gala. På lördag återupplivar Saga i Torshälla den snudd på urgamla traditionen.

— Samtidigt släpper punkarna i Bleak Outlook en vinyl, säger Anders Bergström på Pipaluckbolaget.

Vilket förstås är helt stilenligt eftersom Pipaluckandet en gång i tiden sprang upp just ur ett skivbolag. Galorna började hållas redan 1981 för att dra in pengar till det nystartade Pipaluckbolaget som skulle komma att ge ut skivor med en rad så småningom namnkunniga band i Mellansverige: Lolita Pop, Kontaktlim, Allan Ladds och Memento Mori, för att nämna några.

När det nu revivlas görs det alltså med både skivsläpp och Pipaluckgala. Förutom Bleak Outlook kommer också Prins Eugen, Baditudes och Eskilstunas Punk Allstars att stå på scenen.

Pipaluckbolaget drevs ursprungligen av kulturföreningen Allkonst och ambitionen var hög: Förutom att ge ut skivor ägnade sig Pipaluckarna åt att boka band och hålla PA-anläggning.

I historien om Pipaluck - som finns nedtecknad på hemsidan undefinedsounds.se - går att utläsa att den ursprungliga tanken var ett utpräglat Eskilstunabolag - tills Örebrogruppen Lolita Pop kontrakterades. Alla i musiksvängen visste att just det bandet var på väg uppåt och läget såg ljust ut - ända tills Lolita Pop bytte till skivbolaget Mistlur.

Sedan följde en lång räcka av år med usla bokslut - men mycket uppskattade påsk- och julshower. Pipaluckgalorna blev ett begrepp i Eskilstuna med omnejd.

Under hela sin livstid drogs Pipaluckbolaget med sviktande ekonomi och 2008 skänke Kulturföreningen Allkonst alla sina rättigheter, skivlagret och namnet till nystartade Undefinied Sounds. Sedan dess har Pipaluck legat vilande under Undefined Sounds vingar - för att nu alltså återigen kravla sig upp i rampljuset.

— För Bleak Outlooks del följs den första vinyl-EP:n av en LP. Dessutom kommer bandet Aggressive Soccer Moms nästa år att ge ut en platta i Pipaluckbolagets regi, berättar Anders Bergström, Allan Laddare och Pipaluckentusiast som varit med sedan start.

— Vi kanske inte är lika hungriga som på 80-talet. Men vi lovar att producera bra, uppkäftig och rolig musik.

Och namnet då? Varifrån kom det?

— Från en film med Nils Poppe. Det fanns en kvinna med i en av dem som hette Pipaluck.

Vilket för övrigt lär vara ett hyfsat vanligt förnamn i Danmark.

Pipaluck på Saga

Gala lördag den 30 september på Sagabiografen i Torshälla. På scenen Bleak Outlook, Prins Eugen, Baditudes och Eskilstuna Punk Allstars.

Pipaluck-band

Band som sajnade, eller nästan sajnade, Pipaluck: Memento Mori, Lolita Pop, Råttgift, Slagna hjältar, Tina Trm, Aktiv PR, Allan Ladds, Kontaktlim, Under IkA, Pablo Pablo, Haifi, Gudibrallan, Grisen skriker.

Läs mer om dessa ämnen

punkEskilstuna kommunKultur/Nöje