Psykmissionen under en spelning i maj i år. Punk är stilen och bandet väljer att ta ställning för alla som far illa. Foto:

Psykmissionens illröda punk

Musik

Punk som får folk att ta ställning är vad Amanda Englund hoppas att hennes band Psykmissionen levererar. Möt bandet som vissa menar kan bli Kents arvtagare.

Det började för fem år sedan när Albin Hermansson (sångare och gitarrist i Psykmissionen) startade ett band med en kompis. Svensk pop var vad som skulle spelas.

Med åren har bandet utökats och bytt både medlemmar och språk. Och kanske stil?

I dag är det Karl-Oskar Nyman, trummor, Arvid Engman, bas, Philip Andersson, gitarr, och Amanda Englund, keyboard, som ses en gång i veckan i replokalen i Katrineholm under namnet Psykmissionen. Det är på engelska som texterna förmedlas. Eller skriks ut, som Amanda Englund väljer att beskriva det.

– Vi började med svensk pop, nu har det utvecklats till punk. Vi är jävligt bra, tycker vi själva. Vi är världens bästa band.

Psykmissionen har väckt en hel del uppmärksamhet med sitt sound. De har spelats i P3:s Osignat och i december skrev musiktidningen Gaffa att Psykmissionen är ett av banden som kan ses som arvtagare till numera nedlagda bandet Kent.

– Jag älskar Kent och det gör vi alla i bandet. Men det är inte som att någon kan ta Kents plats. Men de har betytt enormt mycket för musikscenen i Sverige, så det vore ashäftigt om vi kan ses som det i framtiden, kommenterar Amanda Englund utnämningen som Kent-arvtagare.

– Men vi är mer skrik, säger hon och menar att Psykmissionen nog också kan ses som tyngre än Kent.

"Psykmissionen har inte heller för avsikt att sno rakt av. Men man hittar energin och det där illröda hjärtat i musiken", skriver Gaffa om Psykmissionen.

Illrött är också färgen som Amanda Englund sannolikt skulle välja att sätta på musiken och Albin Hermanssons texter.

– Det handlar mycket om allt från en spark i baken åt patriarkatet, till kritik mot det kapitalistiska systemet. Vi är politiska i sig och vår musik går mer åt det hållet. Det behövs år 2018, säger hon och pekar på en växande rasism.

– Det är så sjukt äckligt, säger hon och menar att musik är ett viktigt verktyg för att ta ställning.

– Det finns mycket som behöver sägas, det finns så mycket skit i världen och många som far illa och man kan få ut mycket med musiken.

Amanda Englund är trött på att dagens musikscen domineras av dj:s som spelar musik utan tydliga budskap.

– I musikvärlden saknas röster som ger människor andra tankar och värderingar, i alla fall om man ser till de stora bolagen, säger Amanda Englund och påpekar att de inte ligger på något bolag.

Ett tillstånd som hon menar ger frihet.

– Ingen säger åt oss vad vi ska göra, vi har fria tyglar och kan göra det på våra villkor.

Psykmissionen jobbar på nytt material och hoppas kunna spela in igen längre fram i höst. En ny låtmed titeln "Political Incest", som Amanda Englund rekommenderar den intresserade att lyssna på för att få grepp om vad hon menar med bandets budskap.

Psykmissionens musik

2017 kom ep:n "Under jorden".

"Tunga gitarrmattor och en frontare som skriker ur sitt liv", recenserade musiktidningen Gaffa och kallade dem Kentarvtagare.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKentKultur/Nöjemusik
Relaterat