År 2013 gjorde Robert Gustafsson och Jonas Karlsson succé i den svenska teaterversionen av den flerafaldigt prisade filmen "Rain man" med Dustin Hoffman och Tom Cruise i huvudrollerna.

Då spelades pjäsen på Rival i Stockholm. Suget efter biljetter var enormt, men rättigheterna till spela att "Rain man" upphörde och föreställningen blev tvungen att läggas ner. 

– Vi fick inte spela klart. Nu fick vi chansen att göra den igen, och då kommer produktionen att bli större och mer påkostad och vi kan finslipa grejer som vi inte hann göra då, säger Robert Gustafsson.

Artikelbild

| Jonas Karlsson och Robert Gustafsson återkommer som bröderna Babbit på scenen när "Rainman" sätts upp på Oscarsteatern. Premiären äger rum den 25 september.

"Rain man" handlar om hur den unge och cyniske Charlie Babbit åker till sin fars begravning i förvissning om att han har ett arv att vänta. Men det finns inga pengar. I stället upptäcker han en okänd bror, Raymond, som har autism och som har ärvt alla pengarna. 

När filmen hade svensk premiär 1989 gav den Robert Gustafsson en av hans livs största filmupplevelser. Delvis för att han har en personlig koppling till handlingen.

– Jag är ju uppvuxen med en bror som hade alla bokstavskombinationer man kan ha i en tid då dagens diagnoser inte var uppfunna, man var bara märklig, berättar Robert Gustafsson. 

Filmen "Rain man" tillät honom inte bara att känna igen sig, bli berörd och engagerad. Han fick skratta också. Åt en person som var rolig för att han bryter mot våra normer. 

– På den tiden var filmer antingen action, komedi eller drama. "Rain man" var banbrytande på det sättet och i dag kan man göra filmer som man kan både skratta och grina åt. 

När "Rain man" sätts upp på nytt på blir det i större skala på Oscarsteatern. Kunskapen om autism och hos publiken har ökat vilket kommer att märkas i föreställningen. Handlingen kommer dock alltjämt att vara förlagd till 1980-talet. 

– Men vi kommer inte att göra det till någon retrofest. Det blir inte några jätteaxelvaddar, säger Johans Karlsson, som spelar Charlie Babbit. 

För kostymerna står Clara Ahlström, uppväxt i Strömsholm och gift med Eskilstunaprofilen Hannu Kiviaho (gitarrist i bandet Fatboy). Chansen är stor att delar av skådespelarnas outfits är inköpta på en loppis i Eskilstuna. 

– Jag handlar mycket second hand i jobbet. I Eskilstuna är utbudet bra, där kan man fortfarande göra fynd, säger Clara Ahlström.

Martin Luuk har skrivit det svenska manuset och Emma Bucht regisserar. "Rain man" har premiär den 25 september. Biljetter finns på showtic.se.