• Elena Kiseleva visar många av sina exlibris, etsningar som hon färglägger med akvarell. Foto:
  • Ur Elena Kiselevas bildsvit på temat kvinnor och män. Foto:
  • Ur "Den gyllene staden". Foto:
  • Jodå, visst är det Klosters kyrka på målningen. Elena Kiseleva har besökt Eskilstuna flera gånger. Foto:
1/

Rysk konstnär på återbesök

Konst
annons

Det har gått drygt ett decennium sedan Elena Kiseleva ställde ut i Eskilstuna senast. Nu visar den ryska konstnären grafik och måleri hos Konstfrämjandet. Däribland flera exliblis.

Elena Kiseleva kommer från Gattjina utanför St Petersburg. Gattjina och Eskilstuna är vänorter och genom vänortssamarbetet har Elena Kiseleva kommit i kontakt med Eskilstuna och flera av dess invånare, något som bland annat lett till konstnärliga projekt och utställningar. För drygt tio år sedan gästade hon Konstfrämjandet med en utställning på temat "Den gyllene staden" som handlade om ett utopiskt samhälle där djur och människor levde sida vid sida på gator av guld, berättar hon.

Med till Eskilstuna denna gång har hon med sig bilder från den sviten, liksom grafik som hon skapat som artist in residence i Grafikens hus när det låg i Mariefred. Hos konstfrämjandet visar hon även måleri ur en bildsvit på temat "Kvinna och man" som hon skapat under en vistelse i Österrike.

Elena Kiseleva har många internationella kontakter och uppdrag. Framför allt som exlibriskonstnär. Exlibris är ett ägarmärke, avsett att limmas in i böcker, och har använts i århundraden av boksamlare och bibliotek. Exlibris beställs av bokägaren och gestaltar ofta hans eller hennes personlighet och intressen. Elena Kiseleva är en känd exlibriskonstnär och har kunder över hela världen och framför allt i Tyskland.

— Jag har gjort över 200 exlibris, säger hon.

Många finns med i utställningen "Exlibris et cetera" som öppnar den 9 september och pågår till den 5 oktober.

Konstutställning

"Exlibris et cetera"

Elena Kiseleva

9 september till 5 oktober

Konstfrämjandet, Eskilstuna

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaKonstKultur/Nöje
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka