Bill Skarsgård spelar Pennywise i nya "Det". Foto:

Sjukhusclowner oroas för clownskräck efter filmen "Det"

Sörmland
annons

— Det är synd att ta det snällaste vi har och göra om det till ett monster.

Det säger Rebecka Melin även känd som clownen Beccalur och ordförande i föreningen ClownClubben.

Lagom till att filmen "Det" får Sverigepremiär påpekar Sveriges sjukhusclowner i ett pressmeddelande att den roll som spelas av Bill Skarsgård inte är en clown utan en monsterfigur. Clownernas klubb är orolig för att fenomenet skräckclowner ska blossa upp i media igen när "Det" nu visas på biograferna.

Sörmlands sjukhusclowner: Tant Prick, Lotta Lagerström, Beccalur, Rebecka Melin, Ingeborg, Emma Gustafsson, Stig Peau, Samuel Lindholm, Bärry, Johan Johansson och Åttan, Lotta Pärn. Foto:

Förra hösten utbröt viss clownhysteri i Sverige efter flera incidenter med knivhot utförda av personer iklädda clownmasker. Nu fruktar ClownClubben att filmen om monstret Pennywise ytterligare ska spä på haussen omkring clowner som onda och farliga.

— Det är tråkigt om bilden av clownen som en ond skräckfigur letar sig in och gör att barnen inte vågar närma sig oss. Vi sjukhusclowner arbetar alltid med stor lyhördhet inför barnen. Vi skräms inte och om något barn känner sig tveksamt håller vi oss på avstånd, säger Rebecka Melin.

Clowner är till för att lyfta och glädja, därför blir det så blir det så fel när de i stället görs om till monster.

Beccalur är en av sex sörmländska sjukhusclowner som regelbundet arbetar på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och Nyköpings lasarett. Två dagar i veckan besöker de barn på Mälarsjukhusets barnklinik och tre gånger i månaden finns de på Nyköpings lasarett.

Men skräckclowner är knappast ett nytt fenomen, de fanns även före filmen "Det"?

— Som vi ser det har clownen en historia som barnens vän. Clowner är till för att lyfta och glädja, därför blir det så blir det så fel när de i stället görs om till monster.

Skräckclownen

Förutom Stephen Kings "Det" beskrivs clownen som ond i filmen "Batman" där Jokern inte är att lita på. Enligt den amerikanske etnologen Benjamin Radford återfinns en skräckclown redan 1849 i en av Allan Edgar Poes noveller.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Barnfilmteater
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka