Recension Nostalgi, populärkulturell historielektion eller helt enkelt en ösig konsert med ett av Sveriges äldsta aktiva band? Alla har säkert sin egen ingång till Sven-Ingvars.

På söndagen avslutade bandet sin sommarturné i Ericsbergs slottspark.

På Ericsberg hade man hittat en ny spelplats, alldeles intill slottet inne i den fina barockparken.

Artikelbild

Det var riktigt mysigt att publiken satt på medhavda stolar bland de perfekt klippta buxbomshäckarna och fluffiga, välkrattade grusgångarna. Dofter av rosor, liljor och buxbom spreds i den svaga vinden i den svala augustikvällen.

Stämningen var minst sagt familjär.

Klockan 20 kommer Sven-Ingvars i 2019 års upplaga upp på scenen. Ingen har väl missat att sången numera sköts av Oscar Magnusson, son till den bortgångne Sven-Erik Magnusson.

Oscar Magnusson tar sig an uppgiften på sitt eget sätt utan att på något sätt förfuska Sven-Ingvars arv.

Artikelbild

Vartefter konserten lider tar han för sig mer och mer och en timme in i showen har han hela den ganska utspridda publiken i sin hand.

Publiken får höra alla klassiker, från 1961 och framåt. Låtar som ”Fröken fräken” och ”Min gitarr” funkar nu som då, trots sina daterade texter om vackra flickor och töser. Trots det blir det lite knepigt när man inte vet om det det är ironi som har snurrat flera varv eller fullt allvar när de gör ”Å jänta å ja” i en Black-Ingvarsversion.

Artikelbild

Då och då avbryts paraden med gamla låtar från 1960-talet av nyare sångerna som ”Rör vid mig igen” och Oscar Magnussons egna ”Du och jag”.

Det svåraste, när man har den här ryggsäcken med många hits, är att föra in nytt material, säger Oscar Magnusson.

Strongt att de ändå försöker!

Medan mörkret faller blir Sven-Ingvars rockigare, och fortsätter att mangla publiken med gamla välkända låtar. Snart fylls utrymmet framför scenen av folk som dansar.

Showen kulminerar med ”Torparrock”, så går bandet av.

Sven-Ingvars är lätt inklappade och kommer nästan genast ut igen och kör i gång med ”Sommar och sol”.

Bandet passar också på på att hylla de tidigare medlemmarna Tommy Gustavsson och Sven-Erik Magnusson som båda gått bort de senaste åren med låten ”Så många mil så många år”.

Det finns en himmelsk och en jordisk upplaga av Sven-Ingvars, säger Oscar Magnusson och sjunger ”Annies sång”.

På något sätt i förmedlar Sven-Ingvars en skön känsla av sammanhang.