• Ledande politiker blir reklampelare för dyra klänningar på Nobelfesten, visar en granskning DN gjort. Både Alice Bah Kunkes och Magdalena Anderssons pressekreterare har försökt få olika redaktioner att skriva om de som designat klänningarna. Här finansminister Magdalena Andersson i sin Nobelkreation.
1/

Snälla tomten, ge mig en vevladdare

Krönika

Här några paket, spaningar och oöppnade luckor att grunna över medan rotsellerin griljeras, auberginen till den vegetariska Jansson lögar sig i muskotmarinaden och de sojabönsbaserade spjällen får färg i ugnen.

Årets julklapp

En vevladdare står högst på önskelistan. Fick stora darren av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps "72-timmarsbudskap". Och häromveckan kom vitboken "Ett nytt totalförsvar" som lär redogöra för hur sårbart Sverige har blivit de senaste decennierna. "Isande läsning" skrev Expressen. Det räckte för att jag skulle hålla mig undan alla former av nyhetsrapportering i frågan och i stället bunkra korvkonserver åt mig själv och kattmat åt Clinton, snart 15 och kräsnare än någonsin.

Julemat

Årets julvärdar i SVT verkar lovande. Erik Haag och Lotta Lundgren fortsätter med sitt historieätande och ger ett existentiellt perspektiv på lutfisk och gröt. Det låter kul. I TV4 blir det också matinspirerat på julafton. Där huserar Mandelmanns. När får vi se Gustav och Marie gå vidare och göra reklam för någon av de större livsmedelskedjorna? TV4 lär väl inte ha några problem med ett sådant upplägg. Underligare är att public service tycker det är OK att Lotta Lundgren nyss syntes i kommersiella kanaler haussandes käk från Coop.

Får vi se Ica-Stig som julvärd i SVT nästa år?

Cyklar i paketen

Borde många Eskilstunabor få i morgon. Utanför nybyggda Munktellbadet står 81 snyggt designade cykelställ med plats för dubbelt så många hojar och gapar tomma. Någon P-plats för sitt förhatliga bilelände går däremot knappt att uppbringa. Hur ska vi någonsin få ihop den fossilfria drömmen med krass verklighet?

Hybris i juletid

"Högmod går före fall" - sällan har väl det gamla uttrycket så tydligt illustrerats som av det vittra sällskap vars valspråk lyder "snille och smak". Om de verkligen trillar av pinn återstår att se. Skummar lite i ledamoten Per Wästbergs memoarer - och inser att fallhöjden i så fall ligger på nivå med ett överljudsplan. Snubbarna i Svenska Akademin anser sig nämligen stå över HKH själv:

Hoppas få se lite vadmal, eller åtminstone second-hand, nästa år.

"På högtidsdagen reser sig kungafamiljen då ledamöterna tågar in för att på Gustav III:s order visa att kulturen står över statsmakten - något som också markeras av att Svenska Akademien, olikt övriga akademier, saknar epitetet Kungliga" skriver Wästberg och ger små inblickar i livet i lekstugan: "Geijers, Tegnérs och Atterboms läppar hade snuddat vid dessa glas och det eggade oss till friska intag av vodka, OP och Linie Akvavit".

Inte undra på att Lotta Lotass från Ljusnarsberg, så litteraturdoktor hon är, kände sig tappad bakom en vagn och slutade gå på mötena.

Nobelspektaklet

Det är fler än De aderton som gått över styr. Fullständig klänningshysteri har utbrutit på Nobelfesten. Ministrarna tävlar i att överträffa varandra i grenar som puffärm, spets och volanger. Fast leder ligan gör tv:s programledare som troligen hade pager med för att breda ut släpet. Och den stackars vetenskapsredaktören kunde knappt stå rak grund av ett tygsjok som stod rakt ut från bålpartiet. Välkomnar DN:s granskning av klädhetsen och hoppas få se lite vadmal, eller åtminstone second-hand, nästa år.

Julgransflygning

Tyvärr är jag av den sort som får ståpäls av flygplan i alla dess former. Några av mina bästa stunder har jag haft på flyguppvisningarna i Kjula. Och en gång såg jag Red Arrows, brittiska flygvapnets akrobat-team göra hisnande konster över Västerås. Euforiskt! Förstår tjusningen med att vara JAS-pilot och få visa färdigheterna i en julgransformation över riket. Men ändå. För mig är det fullt tillräckligt om försvaret håller gränsen och polisen tar bovar. Både julgransflygningar och konstaplar som står och vinkar i tomtemasker på E20 känns som överkurs. Fast poliserna som sjunger "Stad i ljus" i baksätet på en polisbil är fina. Kolla in dem på youtube.

Och God Jul!

Bäst just nu

Julefriden. Om den infinner sig.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaMunktellstadenKrönikaKultur/Nöje
Relaterat