Dakota Fanning, Daniel Brühl och Luke Evans i "The Alienist" på Netflix.

Stenhårda Sarah är New Yorks första polis i "The Alienist"

TV-seriekrönika

Hon är hårt snörd och klädd i många lager av stärkt tyg. Men det är inte först och främst korsetten och puffärmarna som gör att Sara Jordan rör sig stelt. Eftersom hon är den första kvinnan som någonsin anställts i den brutala och genomkorrupta New York-polisen, gäller det att hålla ihop. Att aldrig visa känslor eller på något sätt ge sina manliga kolleger minsta utrymme att komma med inviter, säga något nedsättande om hennes insatser eller uppförande. Men under ytan...

Dakota Fanning är lysande som Sara Jordan i nya Neflix-serien "The Alienist". Hela serien är för övrigt jättebra.

Den utspelar sig år 1896 i ett skitigt och brutalt New York, där misär, våld och diskriminering är vardag för den större delen av invånarna. Ett bestialiskt mord på en prostituerad pojke leder till att ett gäng nytänkare samlas för att hitta förövaren och förhindra att fler unga pojkar mördas.

"The Alienist" bygger på en roman av Caleb Carr. Titeln anspelar på den vid förra sekelskiftet nya vetenskapen psykiatri, en psykiatriker kallades "alienist".

Huvudkaraktären är doktor Laszlo Kreizler (Daniel Brühl), som känner igen mördarens modus operandi från ett tidigare fall. Han försöker göra det vi i dag kallar en profil på mördaren och bygger ett team med sin vän John Moore (Luke Evans), illustratör i New York Times, Sarah Jordan och två unga judiska bröder som är anställda vid polisen som kriminaltekniker.

Gruppen arbetar i hemlighet direkt under den nya polischefen Theodore Roosevelt som vigt sitt liv åt att rensa upp i korruptionsträsket. Det hela är någon sorts mix mellan Fröken Friman och Sherlock Holmes, fast helt utan trams och mycket grymmare. Tio avsnitt som är svåra att slita sig ifrån.

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

HistoriaKrönikaKultur/NöjeTvpolis
Relaterat