Stenhårt Mello-schema för Viktor Frisk – vi tog rygg på stjärnan från Eskilstuna

Stockholm

Viktor Frisk från Stora Sundby och Felicia Olsson från Röksta – där har vi Eskilstunas två hopp i årets Melodifestivalen. Vi har kollat in hur de spurtar inför tävlingen. I dagens reportage följer vi Viktor Frisk.

En onsdag i januari kliver vi rakt in i en tornado. Nästan nio timmar senare ramlar vi ur och åker utmattade hem till Eskilstuna igen. Att ta rygg på Viktor Frisk några veckor innan han och Samir Badran tävlar i Melodifestivalen är snudd på som att åka runt i en torktumlare.

11.00. Viktor har redan klarat av dagens första affärsmöte när vi ses i centrala Stockholm. Han har träffat modeföretaget vars kläder han då och då visar upp i sina sociala medier. Nu är han hemma en vända. I lägenheten har en kompis från Vingåker just vaknat på Viktors soffa.

– Det är nästan alltid någon som lånar soffan eftersom jag bor mitt i stan, säger Viktor och packar ryggsäcken med det han behöver för dagen samtidigt som han försöker få tag på Samir.

  • ”Nu släpper vi stressen!” Sångpedagogen Johanna Börjesson stöttar upp Viktor för att han ska få in det rätta magstödet. 
  • Foto:
  • Viktor Frisk från Stora Sundby utanför Eskilstuna. Foto:
1/

Om en halvtimme ska de vara på plats hos sin sångpedagog på Södermalm för att repetera ”Shuffla”, låten de tävlar med på lördag. Men i Samirs telefon finns ingen annan än mobil­svararen.

– Var är Samir, det är den ständiga frågan, säger Viktor och ringer Samirs flickvän i stället.

Där blir det napp, Samir är på väg.

Det är nästan alltid någon som lånar soffan eftersom jag bor mitt i stan

Kompisen Steffie plockar ihop sina saker, i kväll bor hon nog hemma hos föräldrarna i Vingåker. Som en i kretsen av Viktors gamla vänner har hon på nära håll sett vilken uppmärksamhet Viktor väcker i vissa sammanhang.

– Som när vi åkte till Kokpunkten, äventyrsbadet i Västerås, och hade glömt att det var sportlov. Vi såg inte Viktor för alla barn, de bara hängde sig fast vid honom. Till slut fick vi gömma oss inne på ett spa.

Viktor tar uppståndelsen med ro och ser till att vara vänlig oavsett vad som händer.

– Det måste man vara.

11.45. Samir är på plats och vi sätter av i taxi mot Voice center. Samir är stressad, biljetterna till Melodifestivalen rör till det.

– Det är helt sjukt med alla som vill att vi ska fixa biljetter. En del blir jättesura om jag inte kan garantera att de får komma back­stage. Men jag kan ju inte trolla.

Skönt, då har man det gjort. Bara ut och sjunga och sen sitta och må bra

Samir och Viktor är först ut på scenen i Göteborg på lördag.

– Skönt, då har man det gjort. Bara ut och sjunga och sen sitta och må bra, säger Viktor. Vi har ju varit med två gånger tidigare så det är inte nervöst på samma sätt längre. Men vi tränar stenhårt. Självklart vore det kul att gå direkt till final, men Andra chansen vore inte heller fel. Då får man dessutom lägga ut låten direkt.

12.05. Uppsjungning i komprimerad form med hjälp av Voice centers speciella pipa. På Samirs tröja står det ”Master of none – all play no work”. Men här finns inte utrymme för lek, nu är det bara hårt jobb och full koncentration som gäller. Mobiltelefonerna är satta på flygplansläge och lagda åt sidan. Samir håller takten med foten och tillsammans drar de igenom ”Shuffla” gång på gång. Till slut är sångpedagogen Julia Börjesson riktigt nöjd. Men än återstår minst fem repetitioner innan de åker till Göteborg.

På väg till nästa möte.  Foto:

13.15. På väg igen. Samir har glömt nycklarna till sin lägenhet så vi åker förbi hans flickväns jobb och lånar hennes. Sedan är det snabba ryck till Viktors arbetsplats, PR-byrån Mindmakers. Kollegorna väntar på att få diskutera en kampanj Viktor ska vara med i. Länsförsäkringar ligger bakom och budskapet är att höja självkänslan hos unga, särskilt tjejer. En rad andra inbjudningar från olika håll ligger också på bordet. Alla drar i Viktor och vill ha honom med för att lyfta deras evenemang.

Hans chef, byråns vd Christina Saliba, kommer förbi och Viktor presenterar oss: ”Det här är min jobbmamma!” säger han. Sin egen har han också hunnit prata med under dagen. ”Hon och pappa kommer upp i helgen och hjälper mig med att få lite ordning på lägenheten.”

Några minuter senare är vi på språng igen. Nu mot ett möte på Cancerfonden. Sist Viktor var här var han bara 16 och försökte sälja annonser till Isabella Löwengrips företag där han hade sommarjobb. Då blev det nej tack. Nu har vindarna vänt. Cancerfonden vill jätte­gärna träffa Viktor och dessutom ge honom en utbildning i hur man själv kan minska risken för att bli sjuk.

  • Alexandra von Melen och Adam Lassoued på Cancerfonden vill informera Viktor om hur cancer bäst kan förebyggas. Foto:
  • Dags för dagens femte programpunkt. Viktor på språng mot dansskolan.  Foto:
1/

14.50. Fotografen hänger med upp till Cancerfondens kontor på David Bagares gata. Reportern, det vill säga jag, ger sig ut för att leta mat. Det har gått i ett och Viktor håller på att svälta ihjäl. Vi också. Det får bli hämtmat från Ming strax intill. Viktor äter på stående fot i Cancerfondens mötesrum medan Alexandra von Mehlen och Adam Lassoueed berättar om vikten av att träna, inte röka och ta det försiktigt med solen.

Nyligen hjälpte Viktor till med i en privat insamling till en liten cancersjuk flicka i Göteborg som drog in 40 000 på bara någon vecka.

– Cancer är extremt jobbigt att tänka på, man får en tyngd i kroppen bara av att vara här. Man orkar knappt tänka på hur det skulle vara om man själv eller någon anhörig drabbades. Så mycket viktigare än att jobba mot cancer kan det ju inte bli.

15.35. Vi klättrar uppför trapporna mot Regeringsgatan och fortsätter till Samirs hus. Nere på gården försöker Viktor ringa, men inget svar. Men så plötsligt kommer Samir ut genom porten och vi sätter av mot Lasse Kühlers dansskola, med ett snusstopp på 7/11. Samir har varit utan sen i morse och nu börjar det bli kris.

Dansträning med Linn Gajler och Isabelle Kotzew.  Foto:

15.55. På dansskolan väntar danscoacherna Linn och Isabelle. De har tränat Viktor och Samir varenda vecka sedan 15 december. Några småtjejer väntar utanför salen. De fnissar lite och tar upp sina mobilkameror när Viktor och Samir svischar förbi.

– Nu finslipar vi, säger Viktor och snör på sig gympadojorna.

”Enkelt, enkelt, dubbelt, dubbelt, enkelt, enkelt och så ihop” räknar Isabelle. Killarna dansar över golvet och Linn springer framför och leker tv-kamera så att de inte ska glömma bort att titta åt rätt håll när de går loss på scenen i Göteborg.

”Stå still lite längre och sluta titta så mycket i spegeln” kommenderar Isabelle och drar sedan helt resolut för draperiet framför spegelväggen. ”Det är bra att ni har energi, men använd den rätt”.

16.45. – Ok, bro, vi ses om en timme, säger Samir och vänder tillbaka hem. Viktor, däremot, drar vidare till gymmet för nya utmaningar. Än är inte dagen slut och på Homie fitness är det tränaren Billy som bestämmer. Viktor är trött, men undan kommer han inte.

– Det här är långsiktig träning som försöker kompensera för din vardag.

Personlige tränaren Billy Enfjäll låter inte Viktor komma undan. Foto:

18.30. Dagens sista möte. I en hotellfoajé väntar stylisten Julian Hernandez. I sin dator har han förslag på hur killarna ska vara klädda på scenen i Göteborg. Allt är jättehemligt. Bara Viktor och Samir får kika på skärmen.

– Er låt är väldigt dansig, det passar inte med något dressat, ni måste ju röra er hela tiden så därför har jag mig tänkt det här, säger Julian och visar sina förslag.

Först är Viktor lite tveksam till färgen på korderojsen avsedd för honom. Den vill han gärna fundera lite på innan han bestämmer sig. Samir är däremot med på noterna direkt.

Stylisten Julian Hernandez visar det han tänkt att Viktor och Samir ska ha på sig i Mellon. – Jag är överdrivet nöjd, säger Samir. Viktor vill ha lite mer tid för att fundera på färgvalet.  Foto:

– Skitsnyggt, beställ hem. Det där blir najs. Och schyssta sneakers, säger han och ger Viktor en kram:

– Du är helt galen men jag älskar dig mer än allt ändå.

Sedan går de ut för att käka indiskt med några vänner. Nästa dag väntar nya möten och nya danslektioner.

Vi kliver dock ur tornadon och åker hem.

Läs mer om dessa ämnen

KulturMelodifestivalen