• Sven-Bertil Taube, 84 i höst, höll publiken i sitt grepp i nästan två timmar. Peter Nordahl ackompanjerade. Foto:
  • De legendariska Taube-konserterna på Gröna Lund startade 1961. De senaste höll Sven-Bertil i juni i år. Pappa Evert hann med 12. Sven-Bertil är uppe i 57. Foto:
1/

Sven-Bertil Taube kan sin Taube

Eskilstuna

Han kan sin Fritiof, Sven-Bertil Taube. Men framförallt kan han sjunga sin fars visor som ingen annan. På torsdagskvällen bevisade han än en gång vilken formidabel uttolkare av Evert Taube han är. Samt att ålder verkligen bara är en siffra - iallafall för den som får fortsätta och fortsätta och fortsätta att göra det han eller hon älskar allra mest.

Tillsammans med pianisten Peter Nordahl golvade han Rademachersmedjornas sommarvarma publik med en nästan två timmar lång föreställning där kända visor blandades med diktstrofer och egna minnen av Evert Taube som pappa.

Inte alltid jättenärvarande, gick det att utläsa av undertexten. Men å andra sidan en klippa när han väl dök upp. Som när lille Sven-Bertil, precis som vi andra lyssnare också gör varenda gång vi hör den, förfärades över unge Karl Strannes öde i "Balladen om briggen Bluebird av Hull". Han som stod surrad till däck och glömdes ombord.

– Evert påstod att Karl Stranne spolades i land och blev upphittad och fick komma hem till sin familj igen. Däremot fick han inget brännvin, bara varm mjölk.

Utan tvekan trösterikt.

Sonen hintade också om att det kanske inte var hans syster som skrev det där brevet från Lillan. Det var lite väl flinkt formulerat för att ha åstadkommits av en sexåring. Det kan ha varit så att hon fick en del hjälp på traven av sin mor som tog hand om hushållet medan maken inväntade inspiration i Italien.

– Den där raden "Pappa, kom hem, jag vet något som du får" kan mycket väl handla om mig. Tidsmässigt stämmer det att min mamma Astrid kan ha varit gravid med mig när brevet skrevs.

Och då kanske det, inspirationen till trots, ändå var dags för poeten att vända hem till familjen igen.

En annan anekdot handlar om det praktiska sätt varpå Evert löste uppdraget att specialskriva en födelsedagsvisa till Albert Bonnier. Efter att ha fått ut ett rundligt förskott drog trubaduren till Antibes och hördes inte av på långliga tider. När det började brinna i knutarna skickade han hem en ny version av Fritofs paradmarsch. Där "Fritiof Andersson" helt sonika bytts ut mot "Abbe Bonnier". Det var det hela.

Så han är inte bara sångare, Sven- Bertil. Snarare en gudabenådad berättare med sång och musik och tal som instrument. Och en av våra allra största.

Konsert

Sven-Bertil Taube

ackompanjerad på flygel av Peter Nordahl

Rademachersmedjorna, Eskilstuna

Arrangör : Patrik Kolar

Låtlista

Så länge skutan kan gå

Dans på Sunnanö

Inbjudan till Bohuslän (dikt)

Balladen om briggen "Blue Bird" av Hull

Änglamark

Brevet från Lillan

Damen i svart med violer

Fragancia

Stockholmsmelodi

Fritiof Anderssons paradmarsch

Sjösalavår

Nudistpolka

I dina drömmar

Sov på min arm

Så skimrande var aldrig havet

Och skulle det så vara

Fritiof i Arkadien

Extranummer: Vals på Mysingen.

Läs mer om dessa ämnen

RademachersmedjornaTaube