• Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Thåströms skräll i Stiga sports arena

Konsertrecension

Det hade jag aldrig trott att jag skulle få uppleva igen. Se och höra Joakim Thåström framföra en Ebba Grön-låt live. Men det fick jag, på onsdagskvällen när Thåström plötsligt bara sjöng "Halt, här får ingen passera...", inledningen till "Die Mauer" från albumet "Ebba Grön" från 1982.

Det var kvällens stora skräll.

Annars höll Thåström konsekvent sin strikta linje. Inget mysigt småprat, inget publikfrieri, nej, sin starka karisma och musikalitet använde han till att piska upp en mörk, laddad stämning, ett kraftfält som snarare gav publiken elektriska stötar än omslöt den i en varm inkluderande gemenskap.

Och det var det som var det bästa med Thåströms konsert i Stiga Sports Arena i Eskilstuna.

Han inledde med "Bluesen i Malmö" från nya albumet "Centralmassivet" och fortsatte med "Beväpna dig med vingar", innan publiken brast ut euforisk allsång i "Jag är en idiot".

På scenen låg röken tät och ljussättningen, som var otroligt snygg (tänk svartvit stumfilm av Victor Sjöström, parat med nattliga scener i "Stranger Things") och Thåström själv växlade mellan att marschera runt på scenen med utbredda armar och lågintensivt klamrade vid mickstativet.

Konsert

Thåström

Stiga Sports Arena

Eskilstuna

Så tuffade det på i ett par låtar innan nästa peak i konserten kom med mäktiga och suggestiva "Körkarlen kommer" och "En vacker död stad".

Thåström är introvert och samtidigt explosiv. Bandet är hårt, tajt och närvarande men utan att stjäla minsta fokus från stjärnan. Stämningen var själva kärnan i konsertupplevelsen, liksom det vackra i att se hur en ikon och rockstjärna som i nästan 40 år varit själva sinnebilden för en ung rebell, kunnat åldras med värdighet och utan att stagnera.

Därför kändes det generöst och roligt att han kostade på sig att bjuda på några tillbakablickar, som "Alla vill till himlen" men avslutade med en ny låt, med titeln "Vi blir aldrig av med varandra". Nej Thåström blir aldrig av med oss, och vi blir aldrig av med honom. Det är nåt fint med det.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonsertKulturMusik

Mest delat denna vecka

Relaterat