• Kjolen "Purple rain" utgår från en dröm konstnären Maud Karlsson hade under en period med svåra ryggsmärtor. Foto:
  • Foto:
  • Efter många år som dansare har Maud Karlsson breddat sitt konstnärskap med måleri och skulptur. Nu ställer hon ut på Multeum i Strängnäs. Foto:
  • Foto:
1/

Tiden genom kroppen på Multeum

Strängnäs

Hur upplever vi tid genom kropp och sinne? Med vernissage på lördagen undersöker konstnären Maud Karlsson saken i en utställning på Multeum i Strängnäs.

Efter 35 år som dansare och koreograf öppnade sig nya vyer för Maud Karlsson som ditintills arbetat med kroppen som sitt främsta uttrycksmedel. När hon gick ut Balettakademin i Stockholm for hon till New York och blev kvar under elva intensiva år som dansare. Tillbaka i Sverige fortsatte danskarriären, men för några år sedan gick hon vidare och införlivade även måleri och skulptur i sina verk. Numera kallar hon sig helst performer.

— Det känns lite mer avslappnat, säger hon som den rutinerade dansare och rörelsemänniska hon är.

— Jag ser måleri och skulptur som en sorts breddning av mitt konstnärskap.

Startpunkten till de nya uttrycken gick via videoverk och via skulpturer hon gjorde till en av sina föreställningar. När hon fick frågan om hon ville ställa ut på Multeum i Strängnäs bestämde hon sig för att jobba utifrån två olika idéer.

— Dels tog jag avstamp i de första raderna i en dikt jag skrivit, "Minnen målade på min hud". Dels utgick jag från en dröm jag hade för ganska många år sedan när jag led av svåra ryggsmärtor. Drömmen handlade om blommor - och den tråden har jag tagit upp i utställningen i form av en kjol som fått namnet "Purple rain".

Maud Karlsson har också hämtat inspiration från olika tillstånd hon befunnit sig i genom livet.

— Något har bara varat en bråkdel av en sekund, andra har pågått under många år. Eftersom jag har den bakgrund jag har tänker jag väldigt sceniskt och att ta del av min utställning ska vara som att gå in i en värld för sig, säger Maud Karlsson.

Någon dans blir det dock inte på vernissagen.

— Men jag finns med i rörlig bild, tre olika videoverk ingår i utställningen.

På Multeum visas samtidigt, i anslutning till utställningen, "Her self" - ett videoverk som lyfter frågor om självbilder och självpåtagna roller.

Under våren arrangerar Multeum ett antal programpunkter med teman som anknyter till "Kropp-Tid - Tillstånd". Bland annat kommer författaren Bodil Jönsson och talar under rubriken "Tankar om tid och åldrande".

Kropp - Tid - Tillstånd

Utställning av och med Maud Karlsson

på Multeum i Strängnäs. Pågår 14 april till och med den 2 juni.

Minnen målade på min hud

Minnen målade på min hud

Färgrika konstverk

oinramade

ihopflytande

En duk av tunn, tunn väv

där mönster bildar tättflätade nätverk

i mitt liv och på min hud

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

MulteumSträngnäsKonstKultur
Relaterat