• Starka former och starka färger på Kvarnen i Torshälla. Foto:
  • Ola Hallin med två av sina täljda och målade fåglar. Foto:
  • — Det abstrakta har accelererat, säger Bengt Olov Westerberg som har färgglädje som sitt signum. Foto:
  • Firgurer i bilplåt av Ola Hallin. Foto:
1/

Torshälla firar med konst och kultur

Torshälla
annons

I helgen är det firardags igen i sjuhundraåringen Torshälla. Tre dagars kulturfestival kombineras med två dagars marknad och en ny konstutställning på Kvarnen.

Färgstarkt måleri samsas med fiskar, fåglar och mänskliga figurer i plåt och trä när årets marknadsutställning på temat "Färgstarkt och formstarkt" håller vernissage på lördag.

För det färgstarka svarar Bengt-Olov Westerberg som återupptagit målandet efter ett långt yrkesliv i reklamsvängen.

— Jag gick på Berghs reklamskola och valde mellan den kommersiella och konstnärliga banan, minns Bengt-Olov Westerberg som arbetade några år på Domus dekorationsavdelning i Eskilstuna innan han flyttade vidare för att utbilda sig i Stockholm.

Som AD fick han både försörjning och utlopp för sin kreativa ådra och fritiden ägnade han i stället åt träning av galopphästar. Men som pensionär har han hittat tillbaka till färg och penslar.

— Eller händerna och skoskrapan, säger Bengt-Olov Westerberg som gärna blandar både tekniker och arbetsmetoder när han går loss i sin ateljé intill sommartorpet utanför Enköping.

De två senaste åren har det abstrakta måleriet accelererat och han låter bilderna växa fram med hjälp av olja, lack och spray.

Om sitt målande säger han:

— En ren guldgruva när det gäller välbefinnande.

"Formstarkt" är Kungsörsbaserade Ola Hallins del av utställningen. Naturen är i fokus - och då inbegrips även människor och hundar.

— Jag började måla redan i tonåren och har fortsatt att skapa under alla år vid sidan av mitt arbete som lärare. Med tiden har jag blivit alltmer intresserad av konsthantverk och provat på att göra det mesta, bland annat knivar och svepaskar.

Material har han plockat vid strandkanter och utmed gångstigar. Ju mer vindpinat desto bättre. På sistone har han burit hem vid pass en halv bil och med hjälp av bultsax börjat klippa ut figurer ur den rostiga plåten.

— Skrotbilen finns skogen i närheten av en promenadslinga jag brukar gå. När jag hade passerat tillräckligt många gånger bestämde jag mig för att ta vara på en del av plåten.

Den ena rostiga bildelen efter den andra har han satt bultsaxen i och nu visar han några av sina plåtverk på Kvarnen. Ola Hallin bidrar också med fåglar täljda i trä och fiskar sammansatta av träbitar i varierande grad av nedbrytning.

Utställningen pågår till den 17 september och arrangeras av Torshälla konstförening.

Kulturfestivalen i Torshälla

Fredag: Folkmusikmässa i Torshälla kyrka, Danskurs, dans och karaoke i Gökstenshallen.

Lördag: Vernissage Kvarnen, Smide med Sothönan i Holmbergsparken. Prova på rapp, konsert, Torsjam och dans i Gökstenshallen.

Söndag: Flamenco, konst och hantverksutställning och dansuppvisning i Gökstenshallen. Romsk sång på Rådhustorget.

Läs mer på http://torshalla700.se/torshalla-marknad-torshalla-kulturfestival.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur
annons

Mest delat denna vecka