Kenneth Gärdestad tog emot hederspris av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid Grammisgalan 2018 i februari. Gärdestad är även arkitekten bakom Prins Wilhelmgymnasiet i Flen som invigdes 1999.

Textförfattaren Kenneth Gärdestad död – var arkitekten bakom skola i Flen

DÖDSFALL

Kenneth Gärdestad är död, uppger familjen för Expressen. Han var framförallt känd som textförfattare åt sin bror Ted men hade även en framgångsrik karriär som arkitekt, och ritade bland annat Prins Wilhelmgymnasiet i Flen som invigdes 1999.

– Vi har sett vartåt det gick men det går aldrig att förbereda sig, säger hans son Christofer Gärdestad till Expressen.

De senaste åren har han varit sjuk i cancer och på lördagsmorgonen avled han på sjukhus.

Kenneth Gärdestad, bror till Ted Gärdestad, skrev många av texterna till broderns låtar, bland annat "Jag vill ha en egen måne".

Han arbetade hårt för att det skulle göras en spelfilm om brodern, som avled 1997. Och det blev en film, "Ted – för kärlekens skull", som hade biopremiär i januari år.

En tid senare, den 8 februari, närvarade Kenneth Gärdestad vid Grammisgalan där han fick ta emot ett hederspris för sina insatser inom svenskt musikliv.

När han tog emot priset berättade han om sin sjukdom.

– Som ni märker är jag ganska ostadig också så det var med mina sista krafter jag orkade ta mig hit, sade han då enligt flera medier.

På natten efter galan blev Kenneth Gärdestad sämre och fick åka in till sjukhus akut, har Expressen tidigare berättat.

Kenneth Gärdestad var inte bara framgångsrik som textförfattare utan hade även en lång och framgångsrik karriär som arkitekt och har gjort avtryck i Sörmland.

Han har bland annat ritat Prins Wilhelmgymnasiet i Flen som stod färdig 1999.

2003 tilldelades han även Södermanlands Arkitekturpris, detta efter at ha formgivit Kunskapsskolan i Nyköping.

Kenneth Gärdestad blev 69 år gammal.

Läs mer om dessa ämnen

FlenDödsfall