Tv-serien "Hemma igen" går in på femte säsongen i SVT denna vecka.

Uppstyrd såpa har blivit omistligt tidsfördriv

Tv-seriekrönika

För några månader sedan skrev jag om den australienska tv-serien "Hemma igen" som visas i SVT och på SVT Play. Då var jag sjukt irriterad på serien, som handlar om livet i byn Inverness i 1950-talets Australien.

I centrum står sjuksköterskan Sarah och den rika familjen Bligh. Serien är lite "Downton Abbey möter "Maktkamp på Falcon Crest" och "Barnmorskorna" i East End. I de första säsongerna tappade "Hemma igen" sin rytm, med konstiga tillbakablickar och hopp tiotals år framåt i tiden som inte tillförde handlingen någonting utan snarast sabbade stämningen.

Av någon anledning fortsatte jag ändå att följa serien, som vartefter har hittat sin form och blivit ett omistligt tidsfördriv. Tack vare att SVT släpper ett par, tre avsnitt i veckan finns det alltid ett par mysiga episoder att lugna nerverna med om man till exempel vaknar om natten och oroar sig över att sonen ännu inte kommit hem från en hiphop-konsert i Slaktkyrkan.

Den här veckan går "Hemma igen" in på femte säsongen i Sverige. Det höga tempot hos SVT gör att det känns som att handlingen rusar fram. Karaktärerna har hunnit byta personlighet och åsikter flera gånger om, dödsfall har inträffat och barn har fötts, men det har bara gått typ ett år i serien.

Huvudpersonerna har alla starka känslor och viljor och brottas med moraliska spörsmål, traditioner och religiösa grubblerier. Saker som diskuteras i serien är resonemangsäktenskap, adoption, abort, homosexualitet, otrohet, krigsminnen, misshandel och våldtäkt. Olycklig kärlek och generationsklyftor och psykiatri är också ämnen som kommer upp.

Allra bäst gillar jag dock de ursnygga kläderna och de underbara interiörerna. Bara tapeterna i familjen Blighs residens är värda att se ett avsnitt för, liksom den vackra patineringen på karaktären Roys lastbil.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKultur/NöjeTv
Relaterat