Foto:

Varför jag köpte en grön mountainbike

Tv-seriekrönika

Humorserien "Seinfeld" sändes åren 1989-1998 i 180 avsnitt, uppdelade på nio säsonger. Utöver komikern Jerry Seinfeld som spelar "sig själv" i serien utgörs karaktärerna av ett kompisgäng, Elaine, spelades av Julia Louis-Dreyfus, George (Jason Alexander) och Kramer (Michael Richards), som diskuterar olika fenomen och hamnar i knäppa situationer.

Serien tycks vara odödlig, i alla fall hemma hos mig. Just nu streamar yngste sonen några avsnitt varje dag när han kommer hem från skolan. Och då har jag än en gång insett hur mycket serien har påverkat mig.

Som i förra veckan när jag skulle skicka iväg ett antal brev till begåvade ungdomar som ska få musikstipendier. Jag satt och plitade adresserna för hand på kuvert och la i personliga brev till var och en av ungdomarna. När jag skulle klistra igen breven gick det en rysning genom kroppen. Jag kunde inte förmå mig att slicka på klistret.

Ni som har sett "Seinfeld" vet naturligtvis varför. Ett av de mest minnesvärda avsnitten handlar om när den snåla och egoistiska George ska gifta sig och köper billiga inbjudningskort till bröllopet. Hans blivande fru slickar igen kuverten och förgiftas av klistret. Georges reaktion är lika obeskrivligt hemsk som den är rolig.

En gång i slutet av 1990-talet nästlade sig "Seinfeld" så djupt in i mitt undermedvetna att jag, utan att riktigt förstå varför, köpte en vackert grön mountainbike i stället för en förnuftig damcykel med pakethållare och cykelkorg. Cykeln finns kvar (så gott som oanvänd), men numera har jag fattat varför jag köpte den. Kolla in "Seinfeld" (alla säsonger finns på Viaplay). I hallen till Jerry Seinfelds lägenhet hänger en grön herrcykel på väggen. Den är med i typ alla avsnitt, men används aldrig, precis som min.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKultur/NöjeTv

Mest delat denna vecka

Relaterat