Jimmy Perez (Douglas Henshall) och Tosh (Alison O'Donnell) i tv-serien "Shetland" som just nu visas i SVT och på SVT Play. Foto: ITV

Vera Stanhope - Jimmy Perez 1-0

Tv-seriekrönika

Jag har nästan helt ledsnat på att läsa deckare. Men när jag fortfarande var storkonsument läste jag gärna den brittiska författaren Ann Cleeves böcker. Hon har gett oss två karaktärer som fått eget liv i tv-serieform - Vera Stanhope och Jimmy Perez.

Det är omöjligt att inte älska den kompromisslösa människokännaren Vera Stanhope, som hanterar sina demoner och minnen av en komplicerad uppväxt genom att jobba, köra med medarbetare och att dricka starksprit. I tv-serien "Vera" gestaltas hon av Brenda Blethyn och framträder nästan ännu tydligare än i böckerna.

Jimmy Perez heter huvudkaraktären i Ann Cleeves deckarsvit från Shetlandsöarna. I böckerna är han en ganska färgstark figur med stora känslor och en kompromisslös hållning till sitt jobb. Trots sin djupa förankring på Shetlandsöarna låter han sig aldrig påverkas i sitt arbete av traditioner, fördomar och släktband. I tv-serieformat dyker han upp i "Shetland", vars fjärde säsong just nu visas i SVT och på SVT Play.

Douglas Henshall spelar Jimmy Perez i "Shetland", men huvudrollen spelar landskapet. Det är hav, stränder, kullar och ensliga hus överallt och det blåser hela tiden. Myånga av vyerna är filmade ovanifrån och en stor del av tiden ser man hur Jimmy Perez åker runt i sin Volvo på krokiga smala vägar.

Jag gillar att serien tar upp hur det är att leva i extrem glesbygd och isolering, och följer med spänning hur det ska gå för Perez skickliga unga medarbetare Tosh, som återhämtar sig efter att själv ha blivit utsatt för ett brott. Men jag har svårt att släppa tanken på att hela serien är ett resultat av en produktplacering från Shetlandsöarnas turistbyrå och en svensk-kinesisk biltillverkare.