Sarah Klang var en av de första artisterna som spelade på årets Way Out West. Foto:

WOW igång: "Bästa som händer på hela året"

Way Out West

Som en av de första artisterna sparkade Sarah Klang igång Way Out West inför stor publik – och levererade både låtar från det hyllade debutalbumet, och material som ännu inte har släppts.

Trots att det förekommer stormvarningar inför torsdagskvällen i Göteborg strålade solen när Sarah Klang klev upp på Linnéscenen på hemmaplan.

Iklädd en vit dress och tillsammans med en kör med kransar på sina huvuden tog Sarah Klang ton med den starka röst som gjort henne känd. Hennes debutalbum "Love in the Milky way" hyllades av kritiker, men under sin Way Out West-spelning passade hon även på att spela låten "A new day" från hennes kommande platta, till publikens jubel. Därefter uttryckte hon sin kärlek till besökarna, som fyllt upp området framför scenen.

– Det känns som att man är frikyrklig, sade hon.

Sara Klang har hyllats av kritiker och var nominerad till en grammis i kategorin för årets nykomling i år. Foto:

Camilla Linderoth, Maja Christenson, Fanny Ekström och Linnea Björkäng radade upp Sarah Klang som en av höjdpunkterna under torsdagen, och delar av gänget är sedan länge frälsta Way Out West-besökare.

– Det är sommarens höjdpunkt, det här är det bästa som händer på hela året, varje år, alltid, säger Maja Christenson, och får medhåll av Camilla Linderoth.

– Det är väldigt mycket folk, och väldigt mycket folk som inte kommer från Göteborg. Det känns som att hela staden blir en folkfest när det är Way Out West, säger hon.

Camilla Linderoth, Maja Christenson, Fanny Ekström och Linnea Björkäng sitter i Slottsskogen inför den första dagen av Way Out West. Foto:

Fanny Ekström däremot berättar att hon själv inte varit ett fan av festivalen till en början, och har försökt att stå emot flera år. Till slut gick det inte.

– Jag är ganska anti festivalgrejen. Nu är det här en stadsfestival, så det är därför jag kan vara här. Jag vägrar bo i tält och jag hatar bajamajor, säger hon och skrattar.

– Alla ska verkligen hit, alla klubbar har förfester, efterfester, mellanfester, man vill inte vara utanför så man hänger med, tillägger Fanny Ekström.

Men det är inte bara artister och folkfest som lockar Göteborgstjejerna till festivalen.

– Maten! Halva upplevelsen är maten, den är fantastisk god och vart man än går är det vegetariskt. Superlyxigt, säger Maja Christenson.

Hanna Lundquist och Martin Palm siktar på att se Arcade Fire, MIA och Popsicles spelningar. Foto:

En annan flitig Way Out West-besökare är Hanna Lundquist, som bara har missat två omgångar av festivalen. Hon är på plats tillsammans med Martin Palm och förutom att kolla på Arcade Fire, MIA och Popsicle, söker de sig även utanför musikakterna.

– Jag hopas kunna se Uje Brandelius liveföreställning någon eftermiddag, jag har hört att den ska vara väldigt bra men jag missade den när den spelades hemma i Gävle, berättar Hanna Lundquist.

Fakta: Way Out West

Way Out West är en musik- och filmfestival i Slottsskogen i Göteborg och har funnits sedan 2007. Som en del i Way Out West finns även Stay Out West med spelningar på klubbar.

På programmet finns både musik, film och talare. I år premiärvisas bland annat andra säsongen av "Vår tid är nu" och "Springfloden", Sverigepremiär för både filmen "Gräns" och "Blackkklansman".

Årets artister, i urval:

Torsdag: Arctic Monkeys, Patti Smith, Iggy Pop, St Vincent, Grizzly Bear, Sarah Klang, Charlotte Gainsbourg.

Fredag: Kendrick Lamar, M.I.A, Lily Allen, Fever Ray, 6Lack, Miriam Bryant, Noname, J Hus.

Lördag: Arcade Fire, Fleet Foxes, Lykke Li, Thåström, Kamasi Washington, Little Jinder, Dirty Projectors.

Läs mer om dessa ämnen

Kulturfestival