Fem frågor till Maria Hallberg

Maria Hallberg, intendent Ebelingmuseet.

Foto: Fotograf saknas!

Kultur2015-12-23 01:00

1. Hur skulle du summera kulturåret 2015: (Både personligen och generellt)?

Det känns svårt att summera något så brett som ett helt kulturår. Det finns mycket som varit bra som kan lyftas; intressanta händelser/produktioner/verk, det fortsatta arbetet och diskussionerna kring genus, mångfald och pedagogik. Men om jag ser till just konsten generellt, som är den kulturform jag är mest nära  så känner jag efter året 2015 en oro för samtidskonstens framtid. Allt mer är det besökssiffror som blir det viktiga och när också ekonomin blir tuffare, uppstår ofta diskussionen kring och kraven på bredare verksamhet. Det finns då en risk att den samtidskonst som är lite svårare att förstå eller som är smalare får stryka på foten och att vi får ett allt blir mer slätstruket utställningsutbud. Några av de händelser under året som ligger till grund för min oron är hur museichefen vid Kalmar Konstmuseum avsattes utan förvarning av museets styrelse. (Avsättningen hade föregåtts av diskussioner kring att museet visar för smala utställningar för för få besökare), Värmlandsmuseum som fått svårare ekonomiskt läge och väljer att ta bort den 50-procentiga curatorstjänsten för samtidskonst och nu den aktuella händelsen i Lund, om hur kulturnämnden utan förvarning klubbat igenom att konsthallen ska genomgå en rekonstruktion, det vill säga stängas i sin nuvarande form - detta efter tidigare kritik av konsthallschefen och att konsthallen visar för smala utställningar.

2. Vad förväntar du dig av 2016?

 Jag tror på kulturens och kulturskaparnas kraft och att det kommer hända många bra kulturhändelser och engagemang under 2016, även om jag tror att diskussionen kring hotet mot det fria kulturlivet och risken för en utarmning av den kulturella mångfald kommer fortsätta och kanske även bli än mer intensiv.

3. Vilken är den största utmaningen kulturlivet står inför i framtiden?

 En stor utmaning är naturligtvis de olika politiska partiernas syn på vilken sorts kultur som ska satsas på och hur stort inflytande de olika partierna får. Ett hårdare ekonomiskt läge är också en  stor utmaning. Risken för att den ökande besöksstatistikens betydelse kan komma styra kulturens innehåll och risken för att en utarmning av den kulturella mångfalden då kan komma ske är också en utmaning.  

En av de positiva utmaningarna handlar om att se till och inkludera nyanlända kulturarbetare, om vi tar tillvara på de krafterna kommer det kunna skapa många nya och bra möjligheter. En ständigt pågående utmaning är det pedagogiska arbetet kring att skapa kunskap om, förståelse inför och delaktighet i kultur,  dels med de som redan är kulturkonsumenter, men också hitta sätt och att inkludera dem som vi inte når idag.

4.  Vad för typ av evenemang skulle du vilja se mer av 2016?

Kanske inte evenemang, utan jag skulle egentligen vilja se fler arrangemang där man använder sig av professionella kulturskapares kunskaper  för att integrera och skapa social sammanhållning.

5.  Hur kan kultur göra skillnad?

Oj, den listan skulle kunna göras lång... Kultur kan göra skillnad genom att den bidrar till kunskap och bildning, den ger möjlighet till reflektioner/ifrågasättande/perspektiv, den kan främja social sammanhållning, den kan främja hälsa och ger möjlighet till ökad besöksnäring.

CATARINA NITZ

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!