Vi träffas bland plankor och isoleringsmaterial i Arkan Asaads 105 år gamla hus i Skogstorp utanför Eskilstuna. Bara det vackra skalet med två pittoreska torn är sig likt sedan Arkan Asaad för ett knappt år sedan drabbades av häftig förälskelse, slog till och blev Eskilstunabo igen efter många år i Stockholm. Under året som gått har han blåst ur hela innanmätet och börjat om från början.
– Jag blev kär i huset. För mig är ingenting omöjligt, det är mitt största problem, säger han och suckar lite trött.
Husrenoveringar kan bli övermäktiga även för det mest entusiastiska av energiknippen. Särskilt om man som Arkan gör det mesta själv.
– Men jag behövde komma bort från allt liv och surr i Stockholm och det här är en plats där jag verkligen vill bo på. Och jag har alltid gillat att bygga och fixa.
Efter två hyllade böcker, kortfilmen "Dylan" och minst 700 föreläsningar har Arkan Asaad tagit en paus för att få ro för ett nytt skrivprojekt. Exakt vad det innebär är han förtegen om, men på Fårö lade han grunden till en ny historia.
I debutboken "Stjärnlösa nätter" berättar han om en ung man som blir bortgift mot sin vilja. Romanen baseras på egna erfarenheter, Arkan Asaad blev som 19-åring själv bortgift med en kusin. Att han, som växt upp i Eskilstuna och alltid räknat med att själv välja sin partner, satte sig på tvären var svårt för pappa att smälta.
– Jag har fått kämpa hårt för min integritet.
Under lång tid var kontakten med pappa noll. Men när de så småningom försonades ville Arkan veta mer om sin fars historia och de händelser som format honom. Det utmynnade i romanen "Blod rödare än rött".
– Farsan jobbade på en biograf hemma i Kurdistan, där föddes en dröm som sedan burits av alla oss syskon. När familjen tvingades fly var det en Ingmar Bergman-film pappa en gång hade sett som gjorde att vi sökte oss till Sverige och inte till USA eller någon annanstans.
En enda tv fanns i hela grannskapet där familjen Asaad bodde. Den ägdes av områdets landherre.
– På fredagskvällarna ställde han ut tv:n i trädgården och bjöd in hela kvarteret. Utbudet var mest Spaghetti-western och film från Egyptien.
Pappas filmintresse smittade av sig på Arkan som började spela in egna action-filmer tillsammans med brorsan i ett garage i Nyfors. Efter gymnasiet fortsatte han till Stockholms filmskola.
De senaste åren har dock främst präglats av romanerna och hans organisation Right 2 choose som utbildar i frågor om tvångsäktenskap och mänskliga rättigheter. Nyligen kom ett utbildningsmaterial till "Stjärnlösa nätter" som stöd för lärare som tar upp boken och dess ämnen i sin undervisning.
Arkan Asaads föreläsningar är så efterfrågade att han nu fått sätta ett rejält och bestämt streck för att få tid att skriva. Men i september brakar det loss igen och minst ett år framåt är han uppbokad.
Men innan dess ska han till New York och ta emot Sophie Stenbecks barnrättspris Reach for Change. Tillsammans med nio andra barnrättsaktivister från hela världen belönas han och hans Right 2 choose för sitt arbete.
– Det ser jag fram emot, New York är en favorit, jag älskar storstäder och att resa. Mitt liv som globetrotter började när jag var med i svenska landslaget i taekwondo och vi for runt på tävlingar över hela världen. Nu reser jag för att komma ifrån, koppla av, inte vara tillgänglig och få ro att skriva.
Kortfilmen "Dylan" från förra året är gjord ur en ung pojkes perspektiv. Hela filmtruppen, inklusive skådespelerskan Gunilla Röör ställde upp helt gratis för att filmen skulle bli verklighet.
– Föräldrarna är skilda och Dylan kämpar med alla de krav som ställs på ett barn, säger Arkan Asaad. Jag ville ge en ärlig skildring av samhället utifrån egna erfarenheter.
– Utsatta människor är ett ämne som ligger väldigt nära för mig. Jag och min familj kom hit med ingenting. Jag har försökt vara en god medborgare och ge tillbaka.
Det kan han tänka sig att göra i sin nygamla hemstad också.
– Ja, det vore roligt om mitt återvändande kunde leda till något projekt i Eskilstuna. Det är bara att knacka på, jag samarbetar gärna. Och jag har idéer...