– Nu lägger vi första biten i ett jättepussel som vi hoppas ska öka energin på domkyrkoberget. Intentionen är att fler människor ska göra fler saker tillsammans här, säger Johan Dalman, domprost och blivande biskop i Strängnäs stift.
Den gamla Roggeborgen har utgjort ett landmärke i Strängnäs åtminstone sedan 1400-talet. Uppkallad efter biskop Kort Rogge fungerade borgen som biskopsresidens - tills Gustav Vasa tågade in i Strängnäs, såg till att bli vald till konung och lade beslag på allt som tillhörde kyrkan, inklusive biskopens palats. Under århundraden inrymdes istället Strängnäs gymnasium i kåken och med tiden samlades böcker och dokument från både stift och läroverk i det som kallas Roggebiblioteket. 1968 tog Kungliga biblioteket i Stockholm över ansvaret för samlingarna och sedan dess har Roggeborgen visserligen stått där, men ändå för Strängnäsborna varit en ganska anonym byggnad.
– Med det här steget vill vi att både församlingen, stiftet och samhället ska få glädje av Roggeborgens samlingar, säger Johan Dalman som hoppas att domkyrkoberget på sikt kan bli ett "bildningens berg" och låta det gamla biskopssätet spela en roll i Strängnäs kulturliv.
Första steget är hur som helst en tjänst som bibliotekarie och bokpedagog. Församlingen, stiftet och KB delar på kostnaden och till nyåret är det tänkt att en lämplig person ska finnas på plats och arbeta med att göra Roggebibliotekets samlingar tillgängliga för forskare och allmänhet.
I diskussionerna omkring byggnadens framtid har ett av förslagen varit att inrymma ett Vasamuseum i Roggeborgen.
– Planen just nu är att sätta Gustav Vasa i "heta stolen" den 5 juni nästa år, dagen innan nationaldagen. Då ska vi titta på honom ur alla tänkbara perspektiv och klara ut vad han egentligen var för en och vad han gjorde i Strängnäs den 6 juni 1523. Utifrån de slutsatser vi då drar kan det mycket väl bli ett Vasamuseum någonstans på domkyrkoberget. Men först ska vi reda ut vilken berättelse det är vi ska berätta – historien om nationalstatens födelse rymmer oändliga möjligheter, säger Johan Dalman
EVA AXELSSON