Tre näktergalar sjunger operahistoria

1800-talets största sångerskor kommer till Eskilstuna på lördag när symfoniorkestern ger konsert tillsammans med Divine Opera.

Divine Opera gestaltar tre av 1800-talets största sångarkarriärer i Konserthallen på lördag. Eskilstuna symfoniorkester spelar.

Divine Opera gestaltar tre av 1800-talets största sångarkarriärer i Konserthallen på lördag. Eskilstuna symfoniorkester spelar.

Foto: Pressbild

Kultur2019-11-12 15:29

"Näktergalarna" är titeln och på scenen står Jenny Lind, Christina Nilsson och Signe Hebbe. Eller iallafall deras alter egon i form av Divine Operas tre medlemmar, operasångerskorna Gabriella Lambert - Olsson, Caroline Gentele och Hanna Fritzon. Tillsammans med Eskilstuna symfoniorkester berättar de historien om tre svenska kvinnor som mot alla odds blev superstjärnor redan på 1800-talet.

Jenny Lind (1820-1887) var bara 16 år när hon gjorde premiär på operan. Att hon alls upptäcktes lär vara en ung flickas förtjänst. Flickan arbetade som piga hos operachefen och råkade höra Jenny Lind sitta och sjunga i en fönstersmyg. Hon snappade direkt att hon hade med en talang att göra. Så småningom tog underhållningsentreprenören P T Barnum över Jenny Lind till USA - och så rullade det på. Barnums framfart beskrivs för övrigt i filmen "The Greatest Showman".

Att Christina Nilsson (1843 - 1921) skulle bli operastjärna var också otippat. Som dotter till fattiga torpare i Småland uppmärksammades hennes röst första gången på Ljungby marknad innan det bar av ut i stora världen.

Signe Hebbe (1837 - 1925) kom från ett borgerligt hem i Värnamo och blev också ett stort namn i sångarvärlden i en tid då gifta kvinnor inte ansågs myndiga utan lydde under sin man.

– Alla tre hade fantastiska karriärer, säger Gabriella Lambert- Olsson i Divine Opera som ser fram emot lördagens konsert.

–  Vi är så imponerade av musikerna i Eskilstuna symfoniorkester. Det är verkligen fantastiskt att Eskilstuna har så kompetenta musiker och att orkestern har ett så stort ålderspann. Det är roligt att se så många ungdomar ägna sig åt klassisk musik.

Sverige har, trots att landet är litet,  fortsatt att leverera duktiga sångerskor. Birgit Nilsson är bara en av många storstjärnor som gått i fotspåren efter Jenny, Christina och Signe.

Vad beror det på?

– Det kan ha med vår tradition av att sjunga att göra. Sverige har alltid haft många körer, säger Gabriella Lambert - Olsson. Men kanske handlar det också om vårt svenska språk. Vi hör det inte själva, men det är ett ganska sjungande språk med konsonanter som ligger långt fram. Det kan faktiskt vara en del av våra många framgångar. 

Divine Opera har tidigare sjungit tillsammans med bland andra Radiosymfonikerna samt Malmö och Norrköpings symfoniorkester. De har framträtt på Polarpriset, Nobelbanketten och Allsång på Skansen. 

Lördagens konsert dirigeras av Eskilstuna symfoniorkesterns Bosse Johansson. Biljetter på ticketmaster.se.

Divine Opera består av  Gabriella La,bert-Olsson, Caroline Gentele och Hanna Fritzon
Divine Opera består av Gabriella La,bert-Olsson, Caroline Gentele och Hanna Fritzon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!