Statistiken talar sitt eget dystra språk: Bara 16 procent av de som repar i studieförbundens musikverksamheter är tjejer. Nästan lika illa ser det ut på de stora musikfestivalerna. Endast 26 procent av akterna är kvinnodominerade.
Så hur vända på steken?
– Med hjälp av konkreta verktyg och ett långsiktigt, metodiskt arbete som inte hänger på eldsjälar utan på en gemensam strategi, säger Popkollos Malin Helldorf som tillsammans med Kristina Wicksell från Make Equal Music leder satsningen i Eskilstuna.
Utbildningen bygger på en metod i åtta steg och en av grundstenarna är ett utökat samarbete mellan musklivets alla aktörer, från studieförbund och musikskolor till konsertscener och fritidsgårdar. Under veckans kurstart fanns bland annat folk från Eskilstuna kommuns Ung fritid och studieförbunden Sensus och Studiefrämjandet i Eskilstuna på plats.
Projektet sträcker sig över tre år och finansieras med pengar från Arvsfonden. Sedan tidigare finns Botkyrka kommun i Stockholms län med i satsningen. Ett exempel från Botkyrka är att kommunens musikskola samarbetat med en fritidsgård. Målet har varit att nå deltagare från bostadsområden som musikskolan tidigare haft svårt att locka, säger Kristina Wicksell.
När Make Equal Music ville gå vidare föll valet på Eskilstuna.
– För att det finns en medvetenhet och en vilja här att uppnå större jämställdhet. Det finns många exempel på att kommunen går åt rätt håll och vi vill gärna vara med och bidra, säger Malin Helldorf.
Nämn några av metodens verktyg!
– Trygghet, normkritik och förebilder, säger Annika Lindberg från Popkollo och berättar om hur kollots workshop jobbar steg för steg med till exempel låtskrivande.
– Vi sätter ihop ord som blir meningar som sedan tonsatts. Och så plötsligt har vi skrivit en låt trots att ingen av deltagarna trodde att de kunde!