Fristadsreservatets tillstånd och framtid uppmärksammades i en stort uppslagen artikel i Eskilstuna-Kuriren i lördags.
Fristadsreservatet består av ett antal hus i hörnet Bruksgatan/Nygatan i centrala Eskilstuna. Två av husen står på sin ursprungliga plats, medan de andra flyttades dit för cirka 50 år sedan inför rivningshot vid tidigare byggprojekt i staden. Husen står i dag oanvända och är i dåligt skick. I en konsultrapport från 2013 förordas till och med rivning av husen!
Hus mår bäst om de används! Oavsett skälen till att ett hus står tomt, är det ofta början på dess förfall. Den dagliga tillsynen uteblir. Är det ingen som använder huset, är det heller ingen som i tid påpekar att ett rör droppar, att ett tak läcker eller att brädfodringen behöver målas.
I Eskilstuna centrum finns två viktiga byggnadsreservat som har något viktigt att berätta om stadens historia. Rademachersmedjorna från 1600-talets andra hälft blev genom ett kungligt beslut starten för Eskilstuna som hantverksstad. Fristadsreservatet är en rest av tiden från 1771 då Eskilstuna blev en fristad och slapp en del av skråtvånget, vilket gjorde att hantverket blomstrade och lade grunden till Eskilstuna som den industristad den fortfarande är.
Sättet att använda och vårda de bägge reservaten skiljer sig markant åt. Rademachersmedjorna är fyllda av verksamheter. En del har en användning som ligger nära den ursprungliga, medan andra har byggts om för ny verksamhet trots att byggnaderna är klassade som byggnadsminnen, ett av de starkaste skydden för bevarande. Restaurangen i Jernbergska smedjan är kanske det tydligaste exemplet på den pragmatiska inställningen. Själva restaurangdelen har kvar sin karaktär som gammal byggnad, även om det knappast såg ut som den gör i dag när den var smedbostad. Restaurangens kök är dock helt ombyggt för att uppfylla dagens krav. Men Rademachersmedjorna lever och är trots allt förståelig som historisk rest.
Fristadsreservatet står däremot tomt och oanvänt och allmänheten kan inte komma in där. För att rädda husen måste nya verksamheter släppas in i reservatet. En användning av husen som kontor eller utbildningslokaler borde till exempel vara fullt förenlig med bevarandekraven. Med hyresgäster genereras dessutom intäkter som kan gå till fastighetsunderhåll. Dessutom finns det fortfarande så gott om byggbar mark nära Eskilstuna centrum att markbrist inte kan vara något argument för rivning.
Husen i Fristadsreservatet ska inte rivas. Det vore historielöst att göra det.
Bengt Strandberg