Föreningslivet växer i Eskilstuna. Vi ser hur kommunen satsar, och gläder oss med de nya arenorna som ger föreningslivet nya möjligheter. Men vi ser också att ett växande behov av andra former av tränings- och repetitionslokaler. De föreningar som arbetar med scenkonst har svårt att hitta plats att repetera och träna under ordnade former.
Nu när de befintliga scener som finns, i första hand ska användas för färdiga föreställningar och uppträdanden så blir det mycket färre träningstillfällen på de riktiga scenerna som Teatern och Lokomotivet.
Ett spännande initiativ för att lösa detta problem är det medborgarförslag som Patrik Grobheisser lämnat in, och som kommer att behandlas på fullmäktige den 16 juni. Förslaget går i korthet ut på att kommunen upplåter och ställer i ordning repetitions- och träningslokaler för kulturlivet, förslagsvis i Nithammaren 8 i Munktellstaden.
Dessa lokaler på över 800 kvm är tillräckligt stora för att inhysa flera olika scener med tillhörande kulturförråd möjliga att använda för de olika verksamheterna under bokade repetitionsperioder.
Lokalens goda läge har enorma fördelar med närheten till centrum och andra arenor. Många möjligheter skulle öppnas om man samverkar kommunala resurser med Landstingets stora kultursatsning Scenkonst Sörmland som ligger i samma huskropp som tänkta kulturcentrum.
Tänk vad fantastiskt det skulle vara för hela kulturlivet i Eskilstuna med en centralt belägen lokal för repetitioner och med tillfälliga studior för konstnärer och filmarbetare, nära till allt och med bra kommunikationer och i anslutning till ett nytt bostadsområde.
Tänk vilka möjligheter som skulle ges för kulturen om man likt idrottslivet kunde träna i skarpt läge på fullstora scener med ljus och ljudteknik och där dansen i dessa lokaler skulle få en alldeles egen centralt placerad repetitionslokal – vilket lyft!
Tänk om det fanns en mötesplats för alla kulturintresserade, där amatörer och proffs kunde mötas och stötta varandra. Tänk om en sådan lokal hade en kulturkiosk – ett ställe där kulturarbetare av alla de slag kunde visa upp sina alster, en lokal dit allmänheten kan komma och få information om olika evenemang och även köpa konst, hantverk och biljetter.
Tänk om filmskapare i Eskilstuna fick ett forum att samverka och skapa i, med många möjligheter och enbart fantasin som gränssättare.
Kulturcentrumet Tuna Scenkonst skulle bringa nya resurser till Eskilstuna, sätta oss på den kulturella kartan och på sikt generera såväl konstnärligt som ekonomiskt uppsving.
Det skulle gynna alla som har någon anknytning till det kulturella livet såsom musik, teater, dans, film, konst, poesi, författare, kör- och sånggrupper.
Frågan Eskilstuna kommun har att ställa sig om man skulle välja att inte satsa på Tunas scenkonst i Nithammaren. Var om inte där, och när om inte nu när hammaren redan klingar mot städet och den nya Munktellstaden växer fram?
Carine Holegård, skådespelare, Teater Crum
Pär Holm, skådespelare,
Annelie Jalmberger, skådespelare, regissör, Mälardalens Kulturproduktioner
Marko Kelloniemi, skådespelare
Klaus Koivula, konstnär
Åsa Larsson, skådespelare, regissör, Bra Teater i Mälardalen
Lotta Lagerström, skådespelare, Teater Rita Prick
Stina Lindgren, Dramapedagog, Lindgren Event
Carina Marklund, konstnär
Rebecka Melin, skådespelare, regissör, Teater Beckalin
Niklas Mulari, konstnär
Ulf Rehnholm, filmare och fotograf
Jannine Rivel, dansare och koreograf
Camilla Rosendrake, skådespelare, Teaterföreningen Sigurd
Fredrik Strömqvist, skådespelare, regissör FAiE Arbetarteater
Thomas Wahlström, konstnär, poet och författare
Robert Åsbacka, författare