"Landstingets arvode ett hån"

Vilken annan yrkeskategori än kulturarbetare förväntas dela med sig av sin expertis för en spottstyver?

Kulturpolitik2016-03-11 08:30

Det frågar sig klassiske gitarristen Mårten Falk med lång utbildning och internationell karriär i bagaget. Men när Sörmlands landsting vill ha honom med som sakkunnig i det regionala kulturplansarbetet erbjuds han en ersättning på 155 kronor i timmen.

– Det är skandalöst. Vilken annan konsult skulle landstinget ge ett sånt bud? Jag har inga problem med att tacka nej, men det är principen jag retar mig på, säger Mårten Falk, bosatt i Sparreholm men till stor del verksam på musikscener i Europa och övriga världen.

Mårten Falk ser ersättningen som ett hån och en nedvärdering av hans kompetens.

– I normala fall när en sakkunnig tillfrågas så utbetalas skäligt arvode, men det gäller tydligen inte för "kulturskapare". Kan man tänka sig andra områden där en expert med tio års heltidsstudier på olika europeiska lärosäten och 20 års internationell arbetslivserfarenhet erbjuds 155 kronor i timmen i konsultarvode? Särskilt retar det mig att det sitter en massa välavlönade tjänstemän och diskuterar kulturpolitik - men när de kallar in en sakkunnig så ligger taxan långt under deras egna löner.

2011 sjösatte Kulturrådet den så kallade Kultursamverkansmodellen för fördelning av statligt kulturstöd. Tidigare har staten avgjort vilka regionala kulturinstitutioner som är berättigade till statligt stöd. Nu är det istället meningen att landstingen i samråd med kommuner och det regionala kulturlivet ska komma fram till hur det statliga stödet ska fördelas.

Det är alltså där landstinget Sörmlands inbjudan till Mårten Falk att delta som sakkunnig kommer in.

Ulla Allmér är kultursamordnare på landstinget Sörmland. Hon understryker att ersättningen på 155 kronor inte är ersättning för arbete.

– Vi är inte ute efter annat än input på kulturplanen. De är inte inkallade som en expertgrupp, utan som en referensgrupp, säger hon och understryker att ersättningen från början var ännu lägre:

– Tidigare modell var baserad på inkomst. Det betydde att de som levde på stipendier inte kunde få någon ersättning alls. Nu är timpenningen istället beräknad på ett snitt av musikers respektive skådespelares minimilöner och motsvarar en månadslön på 25 575 kronor.

Musikerförbundets ordförande Jan Granvik säger att det är mycket viktigt det verkligen sitter med kulturarbetare i samverkansmodellens samråd.

– Men det är inte acceptabelt att kulturarbetarna ska jobba ihop med politikerna utan att få skälig ersättning. Musikerna, skådespelarna och konstnärerna ska inte stå för finansieringen av samverkansmodellen genom att ställa upp gratis eller mot usel ersättning. Landstingen skulle knappast få in en IT-expert eller någon annan konsult för mindre än 1000 - 1500 kronor i timmen.

Att jämföra med musikers och skådespelares minimilön slår fel, anser han:

– Det synsättet är inte rimligt. Det går inte att jämföra den lön som en heltidsanställning ger med en frilansares mer osäkra tillvaro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!