Missnöjet över det nya centrala avtalet är stort bland deltidsbrandmännen.
Som vi skrev i lördags kommer 16 av 20 brandmän vid stationen i Torshälla att säga upp sig.
‒De allra flesta får en lönesänkning på mellan sju och åtta procent, vissa upp till tio procent. Vi ser det som fruktansvärt orättvist, sa deltidsbrandmannen Patrik Robach till tidningen.
Deltidsbrandmännens förhoppningar är att det kritiserade avtalet omförhandlas, eller att man kompenseras lokalt.
Men att Eskilstuna kommun skulle skjuta till pengar är inte troligt enligt Geerth Gustavsson (S), ordförande i miljö- och räddningstjänsten.
‒Jag förstår att man blir ledsen och arg om man förlorar så mycket pengar som de säger att de gör. Men att vi skulle kompensera dem lokalt tror jag blir svårt, nämnden har inte pengar till det.
En fråga som lyfts fram är om kommunen skulle ha möjlighet att täcka upp för det resetillägg som brandmännen går miste om i det nya avtalet.
‒Den typen av eventuella förhandlingar är något som personalutskottet får titta på i så fall, säger Geerth Gustavsson.
Vad får det för konsekvenser om 16 deltidsbrandmän i Torshälla säger upp sig?
‒Det skulle innebära att vi under en period inte har någon deltidsbrandstation där.
Vad skulle det innebära för Torshällabornas säkerhet och trygghet?
‒ Vi har ju fortfarande heltidsstyrkan inne i Eskilstuna och deltidsstyrkan i Västermo. Men om flera saker inträffar samtidigt, eller om något händer på andra sidan Torshälla, så blir det försämringar. Men jag vill inte spekulera i vad som skulle hända i det läget.
Han hoppas att en dialog snart ska komma till stånd för att få brandmännen att stanna kvar.
‒Avtalsfrågor ligger inte på oss politiker i första hand, det är tjänstemän som i så fall får uppdraget att prata med dem. Sen har vi nämndsammanträde nu på onsdag och jag misstänker att frågan kommer upp då, säger Geerth Gustavsson.