Vad han inte räknat med är att hans trogna hushållerska Lovisa hoppats på samma sak, bröllop alltså, och nu kräver ut nästan lika mycket pengar i innestående lön.
Hur han än vänder sig tycks han alltså ha ändan bak.
Vilket ju vi i publiken förstås tycker är rätt och lagom åt snåljåpen Magni.
Vilhelm Moberg kallade själv sin pjäs för en folkkomedi och kanske var det precis det som tog emot. Han skrev den redan 1929 på beställning från radioteatern och två år senare lämnades den över även till Dramaten. Där förblev den dock liggande i någon skrivbordslåda trots upprepade påstötningar från Moberg själv. Inte förrän 1988, många år efter författarens död, fick den premiär på nationalscenen. Och blev genast en braksuccé. En av de största Dramaten haft med ett verk av Vilhelm Moberg.
Vad är det då som lyfter "Marknadsafton" över det som lite nedlåtande kallats bygdespel och folklustspel? Kanske Mobergs insikter i det mänskliga sinnelaget, men också hans koll på de omständigheter småfolk i Småland hade att rätta sig efter för inte särskilt länge sedan. Längst ned på skalan den medellösa kvinnan som bara hade pigjobbet att välja på. Lite längre upp Teresia med pengar på bankkontot. Och ytterligare ett snäpp upp bondlurken som enbart räknade relationer i riksdaler. Alla har sina incitament, fel och brister - men självklart skrattar vi som hjärtligast när Lovisas list får Magni på pottkanten.
En påminnelse om en av våra största författare och hans rötter i folkdjupet.