Ungdomsrevyn tar tempen på samtiden

Sång, dans och livemusik blandas med allvarliga monologer och en massa satiriska sketcher i årets ungdomsrevy "I nöd och lust".

Musik är en viktig del av föreställningen här ses Ebba Fransson sång och Izabelle Andersson dans.

Musik är en viktig del av föreställningen här ses Ebba Fransson sång och Izabelle Andersson dans.

Foto: Catarina Nitz

Revy2019-10-03 14:12

Efter sju månader av hårt jobb präglat av motgångar och avhopp är Katrineholms ungdomsrevy taggad och tajt än någonsin. Årets föreställning heter "I nöd och lust", en titel som under arbetets gång visat sig nästan vara profetiskt. Sjukdomar, avhopp och andra motgångar har drabbat ensemblen, som blivit alltmer decimerad ju närmare premiär man har kommit. 

– Vi som är kvar är ett sammansvetsat gäng där man ställer upp för varandra, vi har kämpat på och löst problemen vart efter de har uppstått, säger Daniel Karlsson, som är producent och ansvarig för scenografin. 

Totalt kommer 14 personer att medverka i föreställningen och sammanlagt är ett 30-tal personer, huvudsakligen mellan 16 och 25 år, inblandande i föreställningen som har två akter och cirka 30 olika nummer av olika karaktär

När tidningen besöker repetitionerna ett par dagar före premiären märks inget av motgångarna. 

Scenen domineras av en kyrkobyggnad med flera in- och utgångar. Kläder, smink och frisyrer är på plats och i orkesterdiket, som är placerat ovanför scenen, sitter en samspelt orkester under ledning av Oskar Modig. 

– Alla har verkligen skärpt till sig när vi har blivit färre, säger Daniel Karlsson.

"I nöd och lust" erbjuder inte bara show och glitter. Den utgör också en möjlighet att uppleva hur unga människor i Katrineholm tänker och tycker, vad de skrattar åt, vad de tycker är viktigt att ta upp och vad som gör avtryck i deras vardag. 

Sociala medier, nazism,  miljö- och klimatfrågor, byråkrati, könsroller, respekt för allas lika värde och inkludering av gamla människor är ämnen som återkommer i de många och ofta korta numren. Tempot är högt och klädbytena många. 

Alla sketcher har ungdomarna skrivit själva med stöd av några tidigare medlemmar, musiken har de lånat från olika epoker, och en del låtar har fått nya texter på svenska. 

Lena Sirrewius har hjälpt ungdomsrevyn med regin, och Izabelle Andersson har gjort koreografin. Ungdomsrevyn har också samarbetat med estetiska programmet vid Duveholmsgymnasiet och studieförbundet Sensus.

Premiären äger rum fredag kväll den 4 oktober, i ungdomskulturhuset Perrongen. Totalt spelas fyra föreställningar, två på lördagen den 5 oktober och en på söndagen den 6 oktober. 

Biljetter till "I nöd och lust" finns att köpa hos Coop Kvarnen. 

Arvid Ström och Frida Berlin i en satirisk sketch om en nazist.
Arvid Ström och Frida Berlin i en satirisk sketch om en nazist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!