Ny teknik har gjort boktryck billigare och enklare. Det märks i bokfloden. Förr var det främst de stora förlagen som hörde av sig till tidningsredaktionerna med nyutgivningar. Nu ringer författarna själva och ber att få skicka ett ex för att få lite uppmärksamhet för jobbet de lagt ned.
För, som succéegenutgivaren Emelie Schepp säger i artikeln här intill, när boken väl är skriven och tryckt så återstår ändå det största jobbet: Att marknadsföra och sälja.
Enligt Kungliga Bibliotekets beräkningar har egenutgivningen snudd på fördubblats under de tio senaste åren. Enligt lagen om pliktexemplar ska ett ex av alla böcker som ges ut i Sverige finnas tillgängligt på KB. 2014 registrerade KB totalt 10 812 nyutgivna svenska böcker. Av dem beräknas cirka 2 500 vara egenutgivna.
Johanna Ericson i Arboga kom i vår ut med "Bortom gröna dyningar", den sista titeln i en serie om tre kriminalromaner med koppling till Hjälmaren. Samtliga har hon gett ut på eget förlag.
– När jag skrivit den första gjorde jag ett halvhjärtat försök hos ett etablerat förlag. Men tiden gick, inget hände, jag lade ner och gav ut den själv. Nu letar jag inte längre efter ett förlag utan föredrar att bestämma allt själv.
Hon säger att det inte finns någon anledning att be om ursäkt för att man egenpublicerar.
– Nu ser jag bara fördelar med att styra själv, säger Johanna Ericson, som nyss gett ut första boken i serien på tyska.
"Im stillen Wasser des Hjälmaren-Sees" är titeln.
– Ja, jag investerade i en översättning och har köpt lite hjälp för att nå ut i Tyskland. Säljet är den stora utmaningen även där.
Bengt Lundblad i Näshulta ger ut sin serie Mälarmord på Vulkan - ett av de företag som specialiserat sig på print-on-demand.
– Den stora fördelen är att man inte tar någon ekonomisk risk. Boken trycks först sedan köparen gjort sin beställning. En del verkar tro att det är lite B med självutgivna print-on-demand- böcker. Men de är både smarta och miljövänliga!
Pensionerade Folket-journalisten Lisbet Svedlind vände sig till Författares bokmaskin när hennes två böcker, "Dålig tajming, morsan" och "Cool, kallare, kallast" var klara för tryck.
– Jag hade ingen aning om vartåt det skulle barka när jag tryckte upp mina första 500 exemplar och betalade ur egen ficka. Men båda böckerna har gått med ett litet överskott. Mitt sätt att sälja har varit att hålla föredrag och berätta om böckerna, säger Lisbet Svedlind som skriver på bok nummer tre - vars innehåll hon inte vill avslöja än.
Christina Granbom kom nyligen ut med "En god gärning"- andra delen i serien om polisinspektören Mildred Carlesten i Kungsör. Första boken, "Morsarvet" gav hon ut på förlaget Hoi, nu finns hon istället på Litet.
Båda gångerna har hon satsar egna pengar i utgivningen.
– Men båda förlagen har lektörer som läser, har synpunkter och står som kvalitetsgarant. Det finns en spärr, ett stort antal manus refuseras faktiskt, säger Christina Granbom och tillägger att hon sålt bra och fått tillbaka de pengar hon satsade i första boken.