Familjeporträtt Gunilla Forss tillsammans med sina föräldrar på en målning av Karl-Göte Andersson-Sernius. Fransk konstapel Karl-Göte Andersson-Sernius hämtade många motiv från Paris. Foto:

Sörmlandskonstnären på resande fot

Kultur/Nöje

Kanske var det egentligen tänkt att Karl-Göte Andersson-Sernius, född i Eskilstuna, skulle bli konditor som sina föräldrar. Men efter några krokikurser på Konsthögskolan tog han på 1920-talet tåget till Paris och bokade in sig som elev i en konstnärsateljé. Nu visas hans konst i en retrospektiv utställning på Ebelingmuseet.

Så småningom landade Karl-Göte Andersson-Sernius i Gnesta där dottern Gunilla, sedan länge med efternamnet Forss, växte upp med en ständigt målande pappa. Hela sitt liv försörjde autodidakten sig själv och sin familj på måleriet. Stora, färgrika målningar blev hans signum, många med motiv hämtade från Frankrike, Spanien och Italien. För Karl-Göte Andersson-Sernius gjorde åtskilliga resor till kontinenten också sedan han skaffat familj.

– Jag minns när vi åkte till Paris första gången efter kriget. Det var 1947 och en hemsk resa. Ruiner och bombkratrar – och efter järnvägen stod det överallt folk som tiggde och bad om hjälp. Vi hade nästan ingenting kvar när vi kom fram till Paris. Vi gav bort allt vi kunde undvara efter vägen, minns Gunilla Forss som har många av sin fars målningar hemma på väggarna i Stockholm – och dessutom plockat upp en hel del från källaren inför utställningen.

Läs hela artikeln i lördagens papperstidning