• Vattenmannen och Speed kommer med sin vattenföreställning till Eskilstuna-Kurirens kulturlördag den 28 november.
  • Speed på vått uppdrag.
  • Vattenmannen tar sig fram betydligt mer långsamt än attackdykaren Speed.
  • Dykarhjälmen gör det svårt för Vattenmannen att kommunicera med omvärlden.
  • Vattenmannen och Speed på scenen.
1/

Vattenäventyr på Royal

Eskilstuna

H2O – det är Vattenmannen och Speeds grej. På Eskilstuna-Kurirens kulturdag den 28 november plaskar de in på Royal med sin vattenshow för barn.

I släptåg har de sin lilla vagn fullastad med badleksaker. För båda älskar vatten, var och en på sitt sätt. Medan Speed är attackdykare av modernaste och snabbaste snitt, lufsar hans vän Vattenmannen långsamt runt i gammaldags utrustning med en tung dykarhjälm på knoppen. Som karaktärer är Vattenmannen oftast tystlåten, lite bortkommen och osäker, medan Speed istället ofta är alldeles för tvärsäker på sin sak.

Bor gör de i ett undervattensskepp längst ned på havets botten. Med skeppet som utgångspunkt tar Vattenmannen och Speed grepp på hajar, flaskpost, trålning och bottendöd, ofta med hjälp av sång och musik.

-Det började med att vi gjorde en serie om åtta program för utbildningsradion UR, berättar attackdykaren Speed, som egentligen heter Tomas Hirdman.

I varje avsnitt belystes olika aspekter av vatten och miljö.

Tillsammans med Vattenmannen - Robert Cronsioe – tog Speed upp ämnen som hållbar utveckling, överfiske, vågkraft och vattnets kretslopp.

Upplägget i programmen var ofta att de två vattenälskarna satt och lyssnade på radions Vatten-Nyheter och blev nyfikna på något som presentatören lästa upp. För att ta reda på hur det låg till egentligen tog sig de båda dykarna upp till ytan för att prata med fiskare och marinekologer om sakernas tillstånd. Väl tillbaka i skeppet på botten skrev de sånger om det de lärt sig med titlar som Vattenjazz och Hajen kommer.

Låtarna finns på CD:n Vattenmannen och Speed och i dagarna har dykarna gett ut en uppföljare: Vattenmannen och Speed åker på semester.

-Vi reser runt hela klotet, men inte bara med båt utan med alla möjliga olika färdmedel, berättar Tomas Hirdman.

I botten är både han och Robert Cronsioe skådespelare och musiker som jobbar med en rad olika projekt när de inte är ute och uppträder med sin vattenshow.

TV-programmen ligger fortfarande ute på UR:s hemsida för den som är nyfiken och vill förbereda sig inför kulturlördagens fuktiga äventyr på Royal.

E-K firar 125 årmed kulturlördag

Den 28 november firar Eskilstuna-Kuriren 125 år med stor kulturlördag på Royal. Barnteater, trolleri, författarintervjuer och musik står på programmet.

Eftermiddagen inleds med Vattenmannen och Speed och fortsätter med en rad gäster såsom kultpristagarna Åsa Larsson, Ingela Korsell och Towa Carson, författaren Karin Bojs och artistduon Meja och Louise Hoffsten.

Under dagen berättar också Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle om E-K:s legendariska chefredaktör JA Selanders kamp mot den svenska censuren under andra världskriget. Konferencier är trollkarlen Carl Tillenius.