Stängt på grund av konkurs. Foto:

Affärer handlar även om människor

Ledare

Många barnfamiljer och anställda i leksaksbutiker fick en mindre trevlig överraskning förra veckan.

Ledartexten är skriven av tidningens ledarredaktion och speglar tidningens liberala värderingar och åsikter. Ledartexten är inte en nyhetsartikel. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Bolaget Top-Toy som driver leksakskedjorna BR och Toys R Us – den senare under licensavtal – gick i konkurs.

Butikerna upphör. Som en konsekvens skulle öppet köp och bytesrätt omedelbart sluta gälla, och presentkort bli värdelösa.

Efter publicitet och kritik backade företaget. Bytesrätt fick gälla i tre dagar till, 29-31 december, liksom presentkort om de hade köpts efter 30 november. Oavsett beskedet från företaget finns det större chanser att få tillbaka pengar om köp gjorts med kreditkort, då konsumentkreditlagen gäller där.

Från rättslig utgångspunkt är allt i sin ordning. Företaget sträckte sig till och med längre än vad det är skyldigt att göra. Enligt lagen upphör bytesrätt, öppet köp och presentkort att gälla från den dag en butik upphör, som fallet är vid en konkurs, oavsett vad som står på kvittot eller presentkortet.

Att Top-Toy var illa ute var för övrigt känt sedan slutet av november då bolaget ansökte om rekonstruktion som godkändes strax före jul. Enligt företagsledningen var det den svaga julhandeln för BR och Toys R Us som slutligen knäckte bolaget.

Visst, sådant händer. Men det går ändå ha ett par funderingar – åtminstone två. Den ena rör den affärsmässiga aspekten. Top-Toy hänvisar till näthandeln, tuffare konkurrens och ”ändrade lekvanor” hos barn som orsaker till krisen i bolaget, och det kan ju låta rimligt. Köp över nätet, som har ökat mycket kraftigt, pressar butikshandeln, något som syns inte minst i en mer aggressiv prissättning.

Å andra sidan har Top-Toy varit en dominerande aktör på den nordiska marknaden och är även stor på näthandel. Riskkapitalbolaget EQT köpte 75 procent av aktierna i Top-Toy för 1,7 miljarder danska kronor så sent som för tre år sedan. Köpet skulle stärka bolagets utveckling och innovation, som det hette på dess hemsida. Konkursen är därför ingen vidare reklam för EQT:s strategiska förmåga. Riskkapitalister ska få ordning på bolag, inte krascha dem.

En annan aspekt är den etiska, vilket företaget uppenbarligen insett genom att öppna sitt tredagarsfönster för vissa köp. För oavsett vad en försäljare har rätt till enligt lag ser detta inte snyggt ut. Tvärstopp omedelbart efter julhandeln ser ut som satsning av allt på ett kort med många konsumenters pengar och anställdas trygghet som insats.

BR och Toys R Us sålde presentkort som företagsledningen avsåg att göra värdelösa några få dagar senare, utan förvarning. Att detta är produkter som riktar sig till barn gör inte saken bättre. De omkring 2 000 butiksanställda fick i sin tur en omedelbar uppsägning i julklapp.

Konkurser är en del av marknadsekonomin. De rensar ut affärer som inte håller. Det är så det ska vara. Men det hindrar inte dem som ger sig in i affärerna att ta hänsyn till att det även handlar om människor.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Ekonomi/FöretagLedareNäringsliv
Relaterat