Pengarna till sommarjobben borde ha kommit tidigare

Regeringens extrapengar till sommarjobb och vuxenutbildningar Àr prÀglade av ryckigheter.

Regeringens extrapengar till sommarjobb och vuxenutbildningar Àr prÀglade av ryckigheter.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ledare2024-04-16 18:56
Detta Àr en ledare. Eskilstuna-Kuriren Àr en liberal tidning.

I budgettider Àr det mÄnga aktörer som ropar efter mer pengar frÄn staten. En del krav Àr berÀttigade, andra Àr mindre viktiga. Det finns Àven önskningar som Àr förstÄeliga, men dÀr staten inte Àr den som bör eller kan lösa problemet.

DĂ€rför Ă€r det inte oproblematiskt att regeringen i vĂ„rĂ€ndringsbudgeten föreslĂ„r ytterligare statsbidrag till regionerna för "folkhĂ€lsa och sjukvĂ„rd". Ja, mĂ„nga regioner kommer vara tacksamma de extra sex miljarderna i kronor rĂ€knade. Det kan dĂ€mpa nĂ„got av regionernas krisiga ekonomiska situation, Ă€ven hĂ€r i Sörmland. Men det Ă€r som pĂ„pekats av Sveriges Kommuner och Regioners (SKR:s) chefsekonom Annika Wallenskog i Dagens SamhĂ€llet: tillskottet kommer inte stoppa de mĂ„nga personaluppsĂ€gningarna. Flera regioner kommer Ă€ndĂ„ behöva skĂ€ra i utgifterna. 

Det finns Àven problem med den oförutsÀgbarhet som prÀglat regeringens sÀtt att hantera regionernas pengatörst. I höstas var det sex miljarder kronor extra, och nu Àr det ytterligare lika mycket. Men hur ska den lÄngsiktiga finansieringen av sjukvÄrden se ut? Det Àr en frÄga för bÄde regering, riksdag och regioner att svara pÄ.

Ryckigheten, och den svÄröverskÄdlighet som följer av den, gÄr ocksÄ igen i andra delar av budgeten. Det gÄr exempelvis som journalisten MÄns Wikstrand gör i en analys pÄ Dagens SamhÀlle, att ifrÄgasÀtta hur regeringen tÀnker nÀr de lÀgger 130 miljoner extra till kommunernas feriejobb?

MÄnga sommarjobb i kommunerna har nyligen stÀngt för fler anmÀlningar. SÄ Àr det Àven i Sörmland. I Katrineholm och VingÄker var sista anmÀlningsdag 10 mars, efter att ha varit öppen i sisÄdÀr en mÄnad. I Eskilstuna stÀngde den 12 mars, i Flen den 21 mars. StrÀngnÀs höll sin anmÀlan öppen till och med 31 mars. MÄnga av kommunerna Àr just nu inne i processen att matcha ungdomarna med jobben. Vissa kommuner vÀntar till och med pÄ att de potentiella feriejobbarna ska tacka ja till sommarerbjudandet.

Kommunerna hade behövt veta att pengarna skulle komma mycket tidigare. Det tar tid att planera för sommarjobbarna, försÀkra sig om att de fÄr ordentlig introduktion och inte minst fÄ fram jobben. Det Àr saker som inte görs i en handvÀndning. SÄ varför tog regeringen inte med sommarjobbpengarna redan i höstbudgeten? Sommaren Àr trots allt Äterkommande.

Men kommunerna vet inte heller nu att pengarna kommer. Bidragen ska gÄ till kommuner med "hög arbetslöshet". Vilka kommuner i Sörmland skulle pengarna dÄ nÄ? Arbetslösheten Àr hög i flera av kommunerna i vÄr del av Sörmland, men var gÄr grÀnsen? Dessutom kommer det dröja till juni innan beslutet kan fattas i riksdagen. DÄ har en del sommarjobb redan rullats ut, och fler kommer strax dÀrefter. Kommunernas verklighet verkar i alla fall inte ha letat sig in pÄ finansdepartementet.

Mönstret gÄr igen i frÄgan om vuxenutbildningarna. Regeringen har tidigare adresserat att de tÀnkt tillföra 167 miljoner kronor för att öka antalet platser inom vuxenutbildningen. Tanken Àr att folk ska tillskansa sig den kunskap och kompetens som arbetsmarknaden eftersöker. Men Àven hÀr kommer pengarna sent. Det tar tid att hitta personal, fÄ fram lokaler och kursplaner ska antas. Redo för hösten? Tveksamt.

Är det frĂ„gan om dĂ„lig framförhĂ„llning eller symbolpolitik? Oklart. Men att slĂ„ pĂ„ stora trumman för smĂ„pengar, som sedan riskerar brinna inne, Ă€r inte sund arbetsmarknadspolitik. Regeringen har en del att lĂ€ra nĂ€r det kommer till planering och förutsĂ€gbarhet.