Sverige är det enda landet i Norden och ett av de få länderna i Europa som låter personer över 75 år köra bil utan att ha genomgått läkarundersökningar.
Men då och då blossar debatten upp – ska äldre personer verkligen få köra bil hur långt upp i åldrarna som helst? Och det utan att de genomgår läkarundersökningar som visar om de verkligen är kapabla att vara ute i trafiken.
I sommar har debatten tagit fart igen. Detta sedan Transportstyrelsen aviserat att den ska starta en utredning i höst som syftar till att körkortsinnehavare över 75 år ska genomgå en årlig läkarundersökning. Anledningen till att Transportstyrelsen vill ha en årlig kontroll av äldre förare är att ungefär 25 000 personer varje år får en demensdiagnos.
Förra året fick myndigheten dock in bara 2 500 anmälningar som resulterade i indraget körkort. Enligt chefsläkaren på Transportstyrelsen, Lars Englund, som uttalar sig i pensionärsorganisationen SPF:s medlemstidning, borde de allra flesta av de 25 000 diagnosticerade demenssjuka mista sina körkort.
I dag finns det över en miljon körkortsinnehavare i landet som är över 65 år.
645 000 av dem är över 75 år. Antalet ökar för varje år. I takt med att antalet äldre bilförare ökar, ökar också riskerna för att personer ger sig ut i trafiken trots att de kanske inte borde göra det på grund av olika hälsorelaterade orsaker. Förutom konstaterad demens kan det handla om försämrad syn och hörsel, risk för stroke eller svår diabetes.
Det svenska systemet bygger på att läkare som upptäcker att en patient inte är lämplig som förare ska anmäla detta till Transportstyrelsen. I praktiken fungerar det inte bra. Oftast talar läkaren med sin patient och ber denne snällt att avhålla sig från bilkörning. Att bli fråntagen sitt körkort innebär en stor omställning för alla som drabbas av det. Därav läkarnas mjuka linje.
Utifrån ett övergripande perspektiv finns det skäl till varför Transportstyrelsen resonerar som den gör.
Det finns även argument mot obligatorisk hälsokontroll. Personer över 65 år är den åldersgrupp som är inblandade i färre dödsolyckor än alla andra åldersgrupper där någon annan trafikant än de själva har omkommit. Äldre friska förare överskattar i regel inte sin förmåga, de kör inte för fort och erfarenheten har lärt dem var farorna finns och vilka konsekvenserna kan bli.
Men att de flesta äldre kan hantera sin körning – antingen att de kör bra eller har omdöme att sluta köra – är inget skäl för staten att strunta i att stoppa de personer som överskattar sin körförmåga.
De allra flesta länder har olika typer av obligatoriska hälsotester av äldre förare. I Schweiz måste alla över 70 år göra en årlig kontroll. En del av denna kontroll omfattar även minnestest för att spåra begynnande demens.
I Sverige har pensionärsorganisationerna PRO och SPF helt skilda uppfattningar. PRO tycker att dagens system är tillräckligt medan SPF konstaterar att ett eventuellt kommande beslut om hälsokontroller inte innebär ett kollektivt förbud för äldre att köra bil, utan bara att pensionärerna behandlas som individer.
För trafiksäkerhetens och enskilda äldres skull är en obligatorisk hälsokontroll att välkomna. Den ska vara avgiftsfri. Det vinner hela samhället på genom färre olyckor och genom att sjukdomar kan upptäckas i tid, vilket ger lägre vårdkostnader.