Alkoholen ökar klyftor

Åtskilliga borgerliga politiker gör sig till talespersoner för alkohollobbyn och ytterst få socialister talar om alkoholens betydelse för samhällsklyftor.

Ledare2014-05-30 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Ibland är det ändå ordning på riskbedömningarna. Förre "presidenten" för svenska Hells Angels, som ändrat folkbokföring från Skåne till Thailand, har klagat ända upp i högsta instans, då han vägrats vapenlicens för två jaktgevär. Han borde inte vara förvånad. Men överklagat har han gjort och ansett sig illa behandlad. Hur det nu är med Thailand, gevär att jaga med vill han ha i Sverige.

Karriär i Hells Angels är dock inget sätt att bli betrodd med vapenlicens. Om detta är inte mycket mer att säga, annat än att se skillnaden mot andra, ännu tydligare orsakssamband, sådana som det är opportunt att förneka.

Våldsbrottens samband med alkohol är bevisat med större eftertryck än deras samband med jaktvapenlicenser åt aktiva eller före detta yrkesförbrytare.

Det saknas inte lagar och regler som ska hålla tillbaka drickandet. De har minskat omfattningen av brott, sjukdomar och andra skador.

Fler skulle dö i förtid, bli misshandlade, belasta sjukvården, sjukpensioneras eller bli dåliga på att sköta sina jobb ifall ICA, Coop med flera skulle ta över Systemets verksamhet. Samma sak om alkoholskatterna sänktes till tysk eller dansk nivå.

Påverkan från länder med svag eller ingen alkoholpolitik, och ökat utrymmet för kommersiell alkoholhantering har visserligen förvärrat flera av landets sociala, hälsomässiga och ekonomiska problem. Men andra delar av alkoholpolitiken är fortfarande verkningsfulla och gör avsevärd nytta.

Särskilt på ett håll syns tecken på en motreaktion mot förnekandet av alkohol- och drogskadornas betydelse. Bland ungdomar minskar alkoholanvändningen. De har ju fått se åtskilligt bland de något äldre och i föräldragenerationen.

På andra håll är motståndet mot välkänd kunskap starkt. I går var den dag då det varit tradition att ordna möten för folknykterhet. Det inspirerade Sydsvenska Dagbladet till att i motsatt syfte upprepa lobbyistmyten att de "gårdsbutiker" det kampanjas för inte skulle få nämnvärd effekt för missbruket och främst vara bra för en del lantbruksföretag.

I verkligheten drivs detta lobbyistkrav så envist därför att det skulle öppna möjlighet att med likabehandling som bräckjärn få domstolar att ge bryggerier, spritbrännerier och andra rätt att ha alkoholbutiker. Därefter skulle det gå lättare att få in starköl och spritflaskor i vanliga livsmedelshallar.

Sydsvenskan skulle ha lika låg trovärdighet om den pläderade för att verksamhet i Hells Angels inte skulle vara hinder för vapenlicens.

Av större betydelse är dock annat förnekande: På många håll inom näringslivet och partipolitisk borgerlighet och icke-socialistisk press vill man inte kännas vid att just alkoholen, men även narkotika, sänker produktivitet, höjer offentliga utgifter och vållar åtföljande skattebördor.

Samtidigt är de flesta på den socialistiska kanten som oroas och är samhällskritiska när det gäller sociala klyftor, klasskillnader och orättvisor som regel väldigt tysta om att alkoholen och narkotikan har större tyngd än mycket annat när det gäller just välfärdsklyftor, sjuklighet och skillnader i levnadsförhållanden.