God och trygg miljö samt bra och näringsrik mat. Det är med den visionen och sitt namn som Hälsans förskola marknadsför sig. Efter att ha sett senaste upplagan av SVT:s Uppdrag granskning, där Hälsans förskolas verksamhet satts under lupp, är det dock lätt att bli upprörd, när det visar sig att vision och verklighet inte alls stämmer överens med varandra.
Hälsans förskola startade sin verksamhet 2007. Nu, sju år senare, finns åtta förskolor i Stockholmsområdet och i Uppsalatrakten. I åratal har föräldrar, personal och chefer på flera av dem klagat på att verksamheten tyngs av mycket hög personalomsättning, brist på såväl mat som fungerande rutiner.
Det står så vackert beskrivet på företagets hemsida: "Hälsans Förskola strävar efter att ge barnen en hälsosam start i livet genom rörelse och allsidig kost" och "Alla måltider är näringsriktiga och noga planerade utifrån ett hälsosamt tänkande." Den visionen borde för övrigt alla förskolor ha. Men så som verksamheten beskrivs i Uppdrag granskning är den långt ifrån att leva upp till den. I programmet vittnade både föräldrar och före detta personal om att barnen vissa dagar fick endast knäckebröd och vatten till frukost och lunch.
De som motsätter sig privatiseringen av vård, skola och omsorg kan använda Hälsans förskola som ett skräckexempel. Uppdrag granskning ger dem argument genom att utgå ifrån att ledningen för Hälsans förskola sätter vinstintresset först. Programledaren Jan Josefsson ställde grundaren mot väggen och frågade rent ut om han var så gniden att han lät verksamheten fortgå på detta sätt. Och det ser onekligen illa ut. På Hälsans förskola har små barn måst gå hungriga och i dyngsura blöjor medan såväl omsättning som vinster ökat år efter år. Men efter att ha sett programmet är det ganska tydligt att ledningen för Hälsans förskola inte ska bedriva sådan verksamhet. Visionen är fantastisk men det är tveksamt om det räcker när kunskapen om hur man driver förskolor inte tycks finnas.
Ledningen för Hälsans förskola förtjänar av allt att döma kritik. Men steget till att utdefiniera alla privata förskolor som hänsynslösa profitörer borde vara långt. De allra flesta privata förskolor fungerar väl. Och de är oftast ett välbehövligt komplement till den kommunala barnomsorgen. Förutom att tillföra en valfrihet har de varit oumbärliga för utbyggnaden av barnomsorgen på senare år. Inte minst är det privata kapital som på detta sätt tillförts den offentligt finansierade förskolan har varit betydande. Den som önskar bort vinstintresset ur denna sektor bör samtidigt försöka tänka bort exempelvis alla privata fastigheter som köpts för privata medel, och som nu är en del av en verksamhet som är öppen för alla.
Ledningen för Hälsans förskola erkänner att den har både tänkt fel och gjort fel. Det är bra. Då finns chans till bättring. Men även kommunerna där företaget har sin verksamhet bör lastas. Brister i barnomsorgsverksamheten, såsom de som uppdagats på Hälsans förskola, måste utredas och följas upp så de kan rättas till snarast. Har man ansvar för tillsyn och har möjlighet att dra in tillstånd om en privat huvudman missköter sitt uppdrag så har man.