Alla elever har rätt till skolbibliotek

Skolinspektionen ska inte behöva påpeka att det ska finnas skolbibliotek. Det står faktiskt i skollagen.

Ledare2012-06-13 06:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Alla skolenheter ska enligt lag ha tillgång till ett skolbibliotek. Vad lagen säger och hur det ser ut i verkligheten är dock inte samma sak. 16 procent av eleverna har nämligen inte tillgång till ett skolbibliotek. Skolorna som bryter mot lagen är således många.

Det mest anmärkningsvärda är dock inte att så många elever saknar tillgång till skolbibliotek, utan att det inte är någon större skillnad från 2008 när den förra undersökningen gjordes.

Kungliga biblioteket i Stockholm undersöker regelbundet hur det står till med skolornas tillgänglighet till skolbibliotek. Årets undersökning bjuder i flera avseenden på dyster läsning, inte minst med tanke på att det sedan den förra gjordes står inskrivet i skollagen att elever i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek. Hälften av landets elever saknar tillgång till ett skolbibliotek som är bemannat. En av sex saknar skolbibliotek helt. Endast fyra elever av tio har tillgång till ett skolbibliotek som är bemannat minst 20 timmar per vecka. Vissa bibliotek är till och med stängda under skoltid, men det finns lärare som kan låsa upp vid behov.

I Sörmland finns hela spektrat - från enheter som inte alls har tillgång till skolbibliotek till enheter som har skolbibliotek som är bemannade 80 timmar i veckan. Huvudmannaskapet spelar ingen roll. Glädjande är dock att de bibliotek som finns faktiskt är skolbibliotek i hög utsträckning, i anslutning till skolans övriga lokaler - inte ”bara” integrerade med folkbiblioteket.

Att ha tillgång till är dock ett relativt begrepp. Många skolbibliotek har inte de funktioner, resurser och den tillgänglighet som de bör ha. Att böckerna finns där, och kan lånas, räcker inte.

Ett skolbibliotek ska också fungera som en pedagogisk resurs, vilket betyder att det ska vara bemannat och skolbibliotekspersonalen ska bland annat hinna undervisa i eleverna i informationssökning och källkritik. På många håll hinner personalen bara sortera böcker och köpa in nya.

Torr statistik talar sitt tydliga språk. Många av de svar och kommentarer som Kungliga biblioteket har fått i samband med undersökningen förstärker det som statistiken redan sagt: att skolbiblioteken inte är något prioriterat område. Trots att det, som en del av den stora skolreformen, står i lagen att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Trots att lagen antogs för snart två år sedan, och trädde i kraft för ett år sedan, är det många skolor som först nu uppger att de ska starta ett skolbibliotek ”eftersom skollagen kräver det.” Andra uppger att de ställt i ordning tidigare nedplockade bibliotek efter att ha uppmanats av Skol- inspektionen att göra detta.

Med den inställningen infinner sig misstanken att man hade låtit bli att starta ett skolbibliotek eller låtit det vara nedplockat om inte Skolinspektionen sagt till.

Om antalet enheter som saknar tillgång till skolbibliotek har varit på samma nivå sedan 2008, eller om det är på väg upp från en ännu lägre nivå, är svårt att sia om. Hur man än ser det är antalet elever som saknar tillgång till skolbibliotek oacceptabelt högt.

Att det går att söka information via exempelvis internet befriar inte skolorna från ansvaret att se till eleverna har tillgång till ett skolbibliotek.

Hälften av landets elever saknar tillgång till skolbibliotek.

Läs mer om