I går meddelade de fyra partiledarna mångordigt på DN Debatt att det inte blir något av den preliminärt utlovade sänkningen av skatten på pensioner nästa år, möjligen 2013 eller 2014. Med tanke på den ekonomiska situationen är det förstås en riktig prioritering. Men för att liksom blidka kollektivet ”pensionärerna” – och Kristdemokraterna – utlovas en höjning av bostadstillägget, något som kommer dem med lägst pension till del. Det är kanske befogat, men motiveringen är otydlig: ”…då denna grupp pensionärer har små marginaler och därför riskerar störst oro i kristider.” Just pensionärer påverkas inte direkt av ekonomisk turbulens och tillfälligt minskad efterfrågan på svenska exportvaror. Dessutom höjs både den inkomstrelaterade pensionen och garantipensionen nästa år. Regeringens tajming är tveksam.
Det ser också ut som att det blir en halvering av krogmomsen – en av Centerns hjärtefrågor. Det beräknas kosta över fem miljarder kronor och ge kanske 3 500 jobb. Prislappen på varje nytt jobb som skapas hamnar i så fall på över en miljon kronor. Enligt Finanspolitiska rådet är det inte säkert att sänkningen ger ett enda nytt jobb. Det är lätt att tänka sig att statsministern, om förslaget kom någon annanstans ifrån, skulle göra sig lustig över en sådan ”jobbsatsning”.
I debattartikeln framhåller partiledarna hur viktigt det är att genom återhållsamhet garantera att det finns marginaler för eventuella kriser längre fram. Det är helt riktigt. Den enorma osäkerheten kring hur skuldkrisen i Europa och USA kommer att utveckla sig, gör att det är bättre att förbereda sig på det värsta, hellre än att bränna av allt krut nu. Men – till och med vår försiktige finansminister medger ett visst reformutrymme. Det kan användas bättre.
I stället för att stirra på punktlöften utan sammanhang borde regeringen hålla fast vid de stora linjerna – vid en politik som gynnar arbete, företagande, utbildning. Då kan värnskatten avskaffas. Långtidsutredningen kom nyligen fram till att denna skatt kostar statskassan mer än den drar in. Den statliga inkomstskatten kan sänkas, så att flit och utbildning blir mer lönsamt. Taket i a-kassan kan höjas, så att arbetslöshetsförsäkringen på sikt åter blir en riktig omställningsförsäkring. Därtill får arbetslösa mer pengar och ekonomin stimuleras. Arbetsgivaravgiften kan börja sänkas brett, så att kostnaden att anställa blir lägre.
Nej, allt detta kan inte göras samtidigt, utrymmet är begränsat. Men det blir inte större av att skattemiljarder spenderas med lite annan nytta än att tillfredsställa regeringspartier som hänger på fyraprocentspärren.