Än finns det hopp för Ukraina

Resultatet i Ukrainas parlamentsval innebär ingen förändring av maktförhållanden. Ändå var valet ett bakslag för den auktoritära regimen. Den sitter osäkert.

Ledare2012-11-02 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Ukrainas president Viktor Janukovitj behåller kontrollen över parlamentet. När alla röster från söndagens val har räknats står det klart att hans Regionernas parti har fått 187 av 450 mandat. Tillsammans med kommunistpartiets 32 mandat och köp av så kallade oberoende kandidater kan regeringspartiet samla en parlamentsmajoritet.

Ändå var valet ett bakslag för regimen. I listvalet fick Regionernas parti färre röster än de två demokratiska oppositionspartierna Batkivsjtjina och Udar tillsammans – 30 mot 39 procent. Därtill kom nationalistpartiet Svoboda (Frihet) in med tio procent. Om hela parlamentet hade, som tidigare, valts på partilistor hade regeringen sannolikt tvingats lämna in avskeds- ansökan.

Janukovitj har dock förutseende ändrat valsystemet tillbaka till det som tillämpades före den orangea revolutionen. Hälften av parlamentet valdes nu i enmansvalkretsar. Systemet gynnar Regionernas parti, dels för att det har en stark bas i det starkt ryskspråkiga östra och södra Ukraina, dels för att oppositionspartierna inte har fört fram gemensamma kandidater överallt där de borde.

På många håll splittrades Batkivsjtjinas och Udars röster, vilket gjorde att Regionernas parti tog mandat i Kievs län och i västra Ukraina – platser där Janukovitjs parti borde förlora.

Med det här upplägget behövde inte regimen tillgripa uppseendeväckande valfusk. Det betyder inte att valet passerade utan anmärkningar. Tvärtom är kritiken från de internationella valövervakarna hård

– Man ska inte behöva åka till fängelse för att träffa ledande politiker i landet sade den sörmländska riksdagsledamoten Walburga Habsburg Douglas (M), som ledde OSSE:s observatörsgrupp, på en presskonferens i Kiev. Hon syftade på Batkivsjtjinas ledare Julia Timosjenko och den tidigare inrikesministern Jurij Lutsenko som båda dömts till fängelse efter politiska rättegångar.

OSSE kritiserar även valet för avsaknad av lika villkor för kandidaterna – de av staten kontrollerade medierna missgynnade oppositionen och Regionernas parti använde statliga resurser i sin valkampanj. Valkommissionen höll många möten bakom stängda dörrar och presidentens parti dominerade i kommissionen. Oppositionskandidater och dess valarbetare har utsatts för hot och våld.

– Det verkar som om den demokratiska utvecklingen i Ukraina har gått kraftigt tillbaka, sade Habsburg Douglas.

Men trots dessa förhållanden har oppositionen presterat bra resultat. Presidentens parti kan med nöd och näppe skrapa ihop en parlamentsmajoritet. Därmed är det svårt att se hur Viktor Janukovitj ska kunna bli omvald 2015 utan massivt valfusk.

Ett orostecken i landets politik och samhälle är nationalistpartiet Svobodas valframgång. Partiet har en aggressiv anti-rysk retorik och dess partiledare Oleg Tyagnibok har vid flera tillfällen gjort antisemitiska uttalanden. Denna extremism kan förutom att förgifta det politiska klimatet i Ukraina bidra till en etnisk polarisering som splittrar oppositionen och förlänger den sittande regimens livslängd.

Läs mer om