Anders Borg borde ha sagt nej

Investmentbolaget Kinnevik är inte en lämplig arbetsplats för en nyss avgången finansminister.

Ledare2014-12-11 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

Stenbeckgruppen har lagt beslag på en av förra regeringens guldkalvar. Anders Borg blir vice ordförande i investmentbolaget Kinnevik och styrelseledamot i Kinnevikägda mobiloperatören Millicom.

Det reser åter frågor om relationerna mellan den politiska makten och näringslivet. Å ena sidan måste en förhållandevis ung före detta minister arbeta någonstans, helst där hen har god användning av sina kunskaper. Å andra sidan får hen inte hamna i intressekonflikter, resa frågor om politikens integritet eller på annat sätt äventyra förtroendet för regeringsmakten.

Allt utmynnar i val av uppdragsgivare. I Anders Borgs fall är det inte särskilt klokt.

Cristina Stenbeck, styrelseordförande och ordförande i valberedningen, lyfter fram den tidigare finansministerns "marknadsinsikt och globala perspektiv" som förklaring till varför han rekryterats.

Det låter fint men säger ingenting. Anders Borg har inte valts för sin kompetens inom telekommunikation eller företagsledning. Sådant har han ingen erfarenhet av. Däremot har han ett brett kontaktnät inom politik och civilsamhälle, i Sverige och utomlands. Han är känd och respekterad.

Borgs värde för Kinnevik är alltså främst som dörröppnare och affischnamn. Är det ett problem? Det kan det vara i ett företag som dels är känt för att rekrytera nyckelpersoner från den högsta politiska nivån – Björn Rosengren (S), Odd Engström (S). Dels arbetar på platser där företagskulturen och relationerna mellan politik och näringsliv inte är kritvita, för att uttrycka det milt.

Just Millicom anlitade vid millennieskiftet Kambodjas kommunikationsminister som rådgivare för en rund summa, med lokala mått mätt. Inte före detta minister. Tjänstgörande. Sedan dess har mobiloperatören lämnat Kambodja och etiken inom Kinnevik ligger inte riktigt på dessa bottennivåer.

Men känslig, politiknära verksamhet fortgår i sfären. Ett exempel: Det Kinnevikägda medieföretaget MTG har affärer i Ryssland med bolag som kontrolleras av Jurij Kovaltjuk. Det är en person som står Vladimir Putin mycket nära och därför är föremål för sanktioner från EU och USA. Samtidigt har en ny rysk lag trätt i kraft som begränsar utländskt ägande i ryska medier, något som berör MTG.

Det är inte svårt att se hur en före detta minister i ett EU-land skulle kunna hjälpa det svenska bolaget att navigera i denna miljö, till nytta för såväl svenskar som de ryska kompanjonerna.

Ingen inbillar sig att Anders Borg lämnar ut information som han fått i egenskap av statsråd. När allt kommer omkring omfattas han av sekretessregler. Men det finns inga regler som kan hindra att Borg öppnar dörrar som hålls stängda för andra, eller att han enbart genom att vara den han är kan viska rätt sak i rätt öra. Det hör rimligtvis till hans uppgifter.

Med sådan makt följer ett ansvar att använda den på ett ansvarsfullt sätt. Att ta anställning i en företagssfär som har sådana affärsrelationer hör inte dit.