Andra kommuner bryr sig om tiggarna

Den politiska majoriteten i Eskilstuna flyr från sitt medmänskliga ansvar. Mycket finns att lära av hur andra kommuner bemöter fattiga EU-migranter.

Ledare2015-06-17 05:00
Detta är en ledare. Eskilstuna-Kuriren är en liberal tidning.

För drygt ett år sedan genomförde Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en enkätstudie om fattiga EU-migranter. Av Sveriges 290 kommuner svarade 204 på enkäten. Totalt 23 av dessa uppgav då att de erbjudit akut logi för hemlösa EU/EES-medborgare.

Ansvarig för studien var Leif Klingensjö vid SKL. Ingen uppföljning har gjorts sedan dess, men under ett samtal med ledarredaktionen menar Klingensjö att antalet kommuner som tillhandhåller övernattningsmöjligheter knappast har minskat. Han har med största sannolikhet rätt. En snabb titt över Sverige ger snarast intrycket att dessa kommuner har blivit fler och kommer att bli ännu fler framöver.

Från den politiska majoriteten i Eskilstuna – Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet – har det däremot varit kalla handen. De styrande politikerna har låtit tjänstemännen veta att det inte är kommunens ansvar att lösa problemet med boende och sociala insatser för tiggarna. Polisen fick slutligen i uppgift att avhysa de migranter som sovit i tunneln under Eskilstuna centralstation, utan att hänvisa dem till någon annan sovplats.

Hur ser det då ut i några av de kommuner som inte flyr sitt medmänskliga ansvar? En rundringning ger följande.

Mohamad Hassan (FP), andre vice ordförande i socialnämnden i Uppsala kommun, berättar att kommunen samarbetar med bland andra Livets ord och Stadsmissionen i frågan. Kommunen har gått in med cirka två miljoner kronor, vilket har gett såväl ett dagcenter som ett härbärge. Förutom mat, sovplats och möjlighet till dusch har information om rättigheter för vuxna samt undervisning för barn tillhandahållits.

Joakim Månsson Bengtsson (MP), ledamot i socialnämnden i Lund, har själv varit med och grundat föreningen "Hjälp tiggare i Lund". Kommunen har beslutat att bidra med 700 000 kronor varje år under 2014, 2015 och 2016. Ett härbärge finns, ett till är på gång och bägge dessa ska hålla öppet årets alla nätter. Därtill har Diakonicentralen fått del av det kommunala bidraget för daglig verksamhet, i vilken bland annat SFI-kurser ingår.

Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Linköping, meddelar att kommunen samarbetar med Stadsmissionen och Svenska kyrkan. Under vinterhalvåret erbjuds dusch- och tvättmöjligheter, samt sovplats i en kyrka. Politiker från Linköping har även besökt den by i Rumänien som många av migranterna kommit från, för att öka sin förståelse för deras situation.

Elisabeth Malmqvist, politisk sekreterare för Centerpartiet i Örebro, skriver i ett mejl att kommunen år 2015 stödde föreningen Ria Dorkas med 250 000 kronor. Därmed kunde ett härbärge med tolv platser hålla öppet mellan januari och april.

Så kan det alltså se ut när den politiska viljan att hjälpa utsatta finns. Majoriteten i Eskilstuna kommun har mycket att lära.